BiH
12

Lukić: Nema više potrebe za provođenjem sistema par-nepar

Piše: A. B.
Čedomir Lukić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čedomir Lukić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić izjavio je nakon odluke Vlade KS o ukidanju sistema par-nepar da građani trebaju izbjegavati korištenje energenata koji doprinose zagađenju, a savjetovao je i smanjeno kretanje. Odluka o ukidanju sistema par-nepar stupila je na snagu odmah nakon donošenja, tačnije danas u 15:30 sati.

Lukić je kazao da resorno ministarstvo pozdravlja odluku obustavljanja vannastavnih aktivnosti u školama kako bi djeca na ovakvom vremenu bila u svojim domovima.

"I dalje ćemo trajno zasjedati i pratiti situaciju jer očekujemo vremensku promjenu i nadamo se da će ona donijeti poboljšanje. Građani trebaju povesti računa o svom kretanju i izbjegavati korištenje energenata koji doprinose zagađenju. Apel se odnosi i na korisnike automobila, a i dalje preporučujemo njihovo maksimalno smanjeno korištenje kako bismo pozitivno utjecali na zdravlje ljudi", kazao je Lukić.

Istakao je kako je odluka o uspostavljanju sistema par-nepar donijeta s ciljem očuvanja zdravlja ljudi vodeći računa o cjelokupnom segmentu života. Dodao je da odluka o ukidanju navedenog sistema stupa na snagu odmah nakon donošenja.

Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo KS Sanela Salihagić izjavila je da kako je Zavod kontinuirano davao savjete građanima, ali da je dana odlučeno da se ukine mjera par-nepar jer je zabilježen pad zagađujućih čestica na skoro svim mjernim stanicama.

Sanela Salihagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sanela Salihagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Zagađujuće čestice su jučer smanjenje u prosjeku od 100-120 mikrograma po metru kubno. Prosječne dnevne vrijednosti sumpor-dioksida na mjernoj stanici na Otoci su skoro u pola pale. Na osnovu prognoza FHMZ koji predviđa stabilizaciju vremena, trebalo bi se omogućiti obaranje koncentracija štetnih čestica. Trenutno ne postoje uslovi za provođenje epizode uzbune i zato se prelazi na epozodu upozorenja. Sve koncentacije na mjernim stanicama u KS su smanjene i nema potrebe za provođenjem sistema par-nepar. Zavod će nastaviti kontinuirana mjerenja i obaviještavati građane", kazala je Salihagić.