BiH
162

Konaković: Provjerit ćemo da li je u KJKP Vodovod bilo zapošljavanja mimo konkursa

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na današnjoj sjednici Skupštine KS nakon zastupničkog pitanja Selme Filipović kazao da će provjeriti da li je u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) Vodovod i kanalizacija bilo zapošljavanja mimo konkursa.

Zastupnica Filipović je pitala predstavnike Vlade KS da li je u navedenom javnom preduzeću u prethodnom periodu 30 radnika zaposleno na neodređeno vrijeme te da li će u tom slučaju taj broj radnika doprinijeti smanjenju redukcija vode.

"Provodimo redovnu kontrolu broja uposlenih u javnim kantonalnim preduzećima i pratimo da li se broj povećava, mada do sada nismo uočili nikakve značajnije promjene u povećanju broja uposlenika. Svako preduzeće u određenom periodu ima potrebu za popunom upražnjenih radnih mjesta. Vlada KS daje saglasnost za zapošljavanje radnika na neodređeno, a resorni ministar saglasnost za zapošljavanje na određeno vrijeme i taj sistem se do sada pokazao funkcionalnim", kazao je Konaković i dodao kako će se provjeriti i utvrditi da li je Vodovod mimo konkursa zaposlio određeni broj radnika.

"Prije godinu dana smo dobili zahtjev ovog preduzeća za zapošljavanje, a u kojem se navodi da su im potrebna 22 radnika, jer ih je tokom godine 66 otišlo u penziju i za to smo dali saglasnost", zaključio je premijer KS.