BiH
270

Nepotizam u sarajevskom Vodovodu: Političkim i rodbinskim vezama zaposleno 30 osoba

Piše: A. B.
KJKP Vodovod i kanalizacija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
KJKP Vodovod i kanalizacija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa radnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Vodovod i kanalizacija se obratila portalu Klix.ba ukazujući na nepotizam prilikom zapošljavanja u ovo preduzeće. Kako su naveli u svom pismu, većina ih više od deset godina radi uz ugovor na određeno vrijeme, a 30-ak osoba koje su zaposlene prije nešto više od pola godine dobile su ugovor na neodređeno vrijeme putem političkih i rodbinskih veza.

Radnici ukazuju na nepotizam koji se dešava prilikom zapošljavanja u KJKP Vodovod i kanalizacija, a uprava im već više od deset godina obećava da će biti primljeni u stalni radni odnos.

"Već godinama menadžment firme obećava ugovore na neodređeno, a kao razlog čekanja uvijek spominju zabranu Kantona Sarajevo za zapošljavanje novih radnika. Kada je konačno Kanton odobrio zapošljavanje 30-ak radnika na poslovima rada na mreži, ponadali smo se da je riječ o nama. Međutim, uslijedilo je veliko razočarenje kada smo vidjeli da su primljeni radnici koji su u firmu došli tek nedavno, i naravno, većina ih je u rodu ili povezana s direktorom Nezirom Hadžićem. Kada smo se obratili direktoru Hadžiću i tražili objašnjenje, on nam je rekao da je poslan pogrešan spisak u Kanton te kako je riječ o administrativnoj grešci", navode radnici Vodovoda i ističu kako im takvo objašnjenje vrijeđa inteligenciju.

Kako Klix.ba saznaje, u KJKP Vodovod i kanalizacija 18. oktobra 2016. godine Ugovor o radu na neodređeno vrijeme su potpisali sljedeći radnici, a to su upravo oni o kojima su nam radnici pisali: Adisa Kovač, Amila Olovčić, Azra Dorović, Admir Gološ, Kenan Hadžifejzović, Meliha Malagić, Bahra Bublin, Muamera Hatić, Mevludin Hajdarpašić, Vedad Babajić, Zeko Ćosović, Nermin Muratspahić, Eldar Pindžo, Ismir Pindžo, Mevludin Lujinović, Kemal Ramić, Dženana Šahbaz, Nijaz Kljuno, Senid Muharemović, Kenan Cvijetić, Semir Bezdrob, Dženana Šahbaz i još devet drugih osoba.

Prema navodima radnika koji su se obratili portalu Klix.ba, navedene osobe su u KJKP Vodovod i kanalizacija zaposlene putem političkih i rodbinskih veza. Zapošljavanje se najviše vršilo posredstvom predstavnika izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nezir Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nezir Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Navedene zaposlene osobe su početkom godine primljene na određeno vrijeme, da bi za deset mjeseci promijenili ugovore na neodređeno vrijeme. Radnici s početka priče ni nakon deset godina nisu uspjeli promijeniti svoje ugovore, a kako objašnjavaju, svako godinu ili pola godine potpisivali su ugovor na određeno, firma ih potom odjavi 15 dana, a onda ponovo potpišu ugovor.

U cijeloj priči najzanimljivije je što za zapošljavanje nije bio raspisan konkurs, iako iz KJKP ViK Sarajevo za Klix.ba ističu da je sve provedeno u skladu sa zakonom te kako još uvijek čekaju saglasnost Vlade za zapošljavanje 30-ak osoba.

"Činjenica je da je realizirano dodatno zapošljavanje u Vodovodu tokom 2016. godine, međutim, sve je provedeno u skladu s potrebama preduzeća i dobijenom saglasnošću Vlade KS. Sve procedure su provedene u skladu s važećim zakonskim odredbama. U Vodovodu već duži niz godina radi određeni broj zaposlenih prema ugovorima na određeno vrijeme, pri čemu je Uprava u sadašnjem sazivu od Vlade KS tražila saglasnost za prijem pomenutih zaposlenika na neodređeno vrijeme te se ista čeka, a sve kako bismo zaokružili čitav proces stjecanja drugačijeg radnog statusa ovih zaposlenika, čime se prethodne Uprave preduzeća uopće nisu bavile", navode iz Vodovoda.

Dodaju kako Uprava neće odustati od rješavanja radnog statusa zaposlenika koji rade na određeno vrijeme, uzimajući u obzir da preduzeće trenutno ima potrebu za dodatnim angažmanom radnika, jer je prosječna starost radnika u Vodovodu 47 godina.