BiH
92

Konaković o problemu vode: Rješenje su iskustvo Istanbula i kredit EBRD-a

Piše: I. P.
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković smatra da se problem vodosnabdijevanja u glavnom gradu BiH može riješiti dugoročnim mjerama.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Konaković smatra da se do rješenja problema može doći kroz dvije faze dugotrajnih aktivnosti.

"Prva faza mjera je detekcija onih koji kradu vodu i time ugrožavaju vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevo. Strašno je da postoji veliki broj potrošača u segmentu privrede koji nekako uspijevaju vraćati vodomjere na brojeve koji njima odgovaraju, a ne onoliko koliko troše", kaže Konaković.

Drugu fazu predstavljaju strateška opredjeljenja kao što je uzimanje kredita od EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj) i eventualna saradnja s Istanbulom.

"Nakon posjete Turskoj imamo značajne iskorake u dijelu saradnje sa istanbulskim vodovodom koji je problem vodosnabdijevanja riješio u mnogo težoj situaciji. Direktor njihovog vodovoda dolazi u posjetu Sarajevu 9. i 10. septembra sa prijedlozima mjera koje su oni koristili u smislu sanacije mreže", objašnjava Konaković.

Ipak, tvrdi on, ne možemo očekivati da se redukcije smanje samo nakon ovih mjera, ali možemo očekivati stabilno snabdijevanje vodom do narednog ljeta ukoliko se sve na vrijeme realizira.

"Pored toga postoji i vrelo u Vogošći koje nam daje 40 litara u sekundi, a kapacitet se može povećati na 120, čime bismo Vogošću stabilizovali, a vodu bismo poslali i u centralni dio grada. Pozitivnih efekata će biti, ali svakako ne onoliko brzo koliko bismo željeli", zaključuje Konaković.

Podsjećamo, građani većeg dijela glavnog grada BiH ovoga ljeta trpe nevjerovatne restrikcije u snabdijevanju vodom koje su uzrokovane dotrajalom vodovodnom mrežom, ilegalnim priključcima i neadekvatnim rješenjima problema koji se gomilaju u posljednjih 20 godina.