BiH
53

Konaković: Ne možemo na osnovu osjećaja reći da su neke vodovodne cijevi pokvarene

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković je u današnjem razgovoru za medije prokomentarisao veliki projekat obnove vodovodne mreže u Kantonu Sarajevu.

Elmedin Konaković je kazao kako su se nakon sastanka sa direktorom Predstavništva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ianom Brownom dogovorili da vrlo brzo krenu u realizaciju prvog ozbiljnog koraka obnove, a to je dijagnoza stanja na terenu.

"Ne možemo samo na osnovu osjećaja reći da su neke vodovodne cijevi pokvarene ili nisu, to se danas radi modernim zahvatima i tehnologijom 21. vijeka, što nije bio slučaj u sarajevskom vodovodu", kazao je Konaković.

Pojasnio je kako su se dogovorili da uz dio grant sredstava EBRD-a i dio vlade Kantona Sarajevo prvi korak krene ubrzo, te da se do početka naredne građevinske sezone implementira prva tranša kredita od 10 miliona eura.

"To je naš zajednički dogovor, a nakon toga ćemo ponovo sjesti i na osnovu dijagnoze sa terena vidjeti koliko nam je još sredstava potrebno za realizaciju ovog prvog problema za rješavanje vodosnabdijevanja. Mislim da smo zaista na dobrom putu."

Konaković navodi da sa terena imaju odlične rezultate koji govore da su pogodili "srce problema", te kako je, uz male mjere koje su poduzeli, naplata u prvom mjesecu povećana preko deset posto, izrazivši nadu će uskoro doći do famozne cifre od 50 posto.

"Kad rekonstruišemo vodovodnu mrežu u cjelini, mislim da možemo trajno riješiti problem vodosnabdijevanja, što jeste cilj ove vlade", poručio je Konaković i dodao kako su se posavjetovali sa svjetskim stručnjacima iz ove oblasti.

Istaknuo je kako postoji mogućnost da su problemi i gubici veći u sekundarnoj mreži i malim naseljima, te kako se najveći problemi bilježe u Starom Gradu i Centru, budući da je ta vodovodna mreža najkomplikovanija.

"Ne mora se raditi sistemski, nego i parcijalno, i to nakon dijagnosticiranja problema", istaknuo je premijer.

On je prokomentarisao i činjenicu da u ekonomsko-pravnoj službi KJKP-a 'Vodovod i kanalizacija' radi 260 ljudi, a nemaju tehničara.

"Katastrofa. Komunalna priroda ima primarno problem organizovanja strukture uposlenika. Isto to imamo u GRAS-u, a slične stvari i u drugim komunalnim preduzećima. Pune su kancelarije pravnih službi, administracija, marketing službe, PR-ova, a nemamo ljude na terenu - vozače, mehaničare, tehničare...", istaknuo je premijer i dodao kako su novom sistematizacijom ozbiljno pristupili tom problemu i da je u ovom preduzeću zaposleno oko 200 ljudi manje u odnosu na period od prije dvije godine.

"Zaustavili smo procese stranačkog primanja i načina zapošljavanja ljudi, a to smatram vrlo lošim menadžerisanjem ovim preduzećem u zadnjih nekoliko godina", istaknuo je Konaković.

Dodao je kako ekipe s terena pripremaju izvještaj za vladu KS koji će biti dostupan javnosti, a u kojoj će biti navedena imena onih koji su zloupotrebljavali usluge ovog preduzeća ne plaćavši račune za vodu.

"Nemoralno je da bogati vlasnici hotela, autopraonica i nekih drugih privrednih subjekata u KS kradu vodu. Za nas je to kriminal, protiv toga se borimo i te će informacije biti dostupne javnosti."

Zasad se radi o spisku od oko 500 ljudi, a kako navodi Konaković, mediji su dosta pomogli u rješavanju ovog problema, pa tako prije i nego što ekipe dođu na teren, primjećuju kako se problemi rješavaju na sumnjivim mjestima.