BiH
130

Forto: Nakon uvođenja dnevnih redukcija vode, Vlada KS mora preuzeti odgovornost

FENA
Ilustracija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu KS-a "da preuzme odgovornost i kaže kako će njen ekspertski tim sistemski riješiti problem, kada će ga tačno riješiti i koliko će to koštati KS", reagirajući na uvođenje i dnevne redukcije u vodosnadbijevanju grada Sarajeva.

"Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da objavi rokove za rješavanje najprije dnevnog, a onda i noćnog vodosnadbijevanja ili da, u protivnom, premijer Konaković i ministri podnesu ostavke. Ako se Vlada - kao što premijer odavno i uporno ubjeđuje sebe i građane - osjeća sposobnom da riješi ovaj problem, treba reći građanima kojeg mjeseca i koje godine možemo očekivati normalizaciju odnosno uspostavu vodosnadbijevanja dostojnog vijeka u kojem živimo", kazao je Forto.

Smatra da "u ovom trenutku ne postoji trik uz čiju bi pomoć premijer Konaković s resornim ministrom i rukovodstvom JP “Vodovod i kanalizacije” mogao pobjeći od odgovornosti".

Navodeći da je u aprilu na poziciju direktora VIK-a imenovan "premijerov stranački kolega Nezir Hadžić" i da je Vlada imenovala grupu za poboljšanje rada u vodovodu ističe da "od tog trenutka do danas, građani Sarajeva mogli su svjedočiti samo pogoršanju u vodosnabdijevanju".

"Jasno, finansijska situacija u KS-u nije zavidna, ali ovdje se radi o pitanju sposobnosti odnosno nesposobnosti jedne vlade da osigura osnovne uvjete za život. Cijeli onaj razvojni futurizam koji je premijer iznio u ekspozeu zvuči neozbiljno u situaciji kad u podne odvrnete slavinu i vidite da nema vode", dodao je Forto.

Naša stranka smatra da firmi VIK treba hitno prestruktuiranje i da im nedostaje tehničkih osoba da izlaze na mjesta kvara ili curenja.

Trenutno imaju 263 zaposlena u ekonomsko-pravnoj službi. Ukupni gubici vode, koja se ne fakturiše, procijenjeni su na 75 posto.

"Premijer je na prošloj sjednici Skupštine KS kazao da razne kafane, autopraone i drugi nelegalni korisnici troše i do pola gubitaka što nije tačno, jer stručne procjene govore da se na ovaj način gubi tek do 10 posto. Značajniji popravak situacije nezamisliv je bez namjenskog kredita za ulaganja u mrežu i kontrolu gubitaka. Propao je aranžman sa EBRD-om, ali to ne znači da je novi neostvariv", istakao je Forto, navodi se u saopćenju Naše stranke.