"Cijenim ga"
11

Konaković o podršci Četvorke Denisu Zvizdiću kao kandidatu za člana Predsjedništva

A. Z.
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković govorio je na konferenciji za medije o nastupu Četvorke na izborima 2022. godine, a upitan je i da li će ta koalicija imati zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH i da li bi podržala kandidaturu Denisa Zvizdića.

"Priča o Denisu Zvizidiću je jedna intriga na koju nemam jasan odgovor. Da budem potpuno iskren, da ga je SDA predložila, razmislio bih da li bih ga podržao, čak i u tom slučaju. To je čovjek s kojim se nisam uvijek slagao, ali ga zaista cijenim. On je neko ko puno bolje artikuliše svoje političke stavove i kad su različiti, dobro je radio svoj posao na čelu Vijeća ministara", rekao je Konaković.

Istakao je da je rano za priču o zajedničkom kandidatu Četvorke za Predsjedništvo, ali da bi, ukoliko on bude postojao, bila uvjerljiva.

"SDA ne bi mogla odgovoriti na zajedničkog kandidata Četvorke, ne postoji ta ličnost. To se može dodatno zakuhati nekom nezavisnom kandidaturom Zvizdića, ali to za sada nije politička realnost", rekao je.

Kazao je da veoma cijeni sve što je Zvidić uradio u Vijeću ministara i da ga je Bakir Izetbegović mogao nekoliko godina držati kao predsjedavajućeg u tehničkom mandatu, ali je umjesto toga Dom naroda BiH dao SNSD-u.