"Kako stranka kaže"
411

Konaković o "ovjeravanju" zastupnika: To je ucjena i miriše na ozbiljno kriminalno djelo

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković oglasio se povodom aktualizirane priče o notarskim ovjerama pojedinih stranaka koje se tako štite u slučaju da ih zastupnici "iznevjere".
"Potpisivanjem ugovora s kandidatima na izborima stranke jos jednom potvrđuju kakav je partokratski sistem na sceni. Izborni zakon je jasan i kaže da mandat pripada izabranom kandidatu, a ne stranci. Ne mozete ljudima 'prodati' nešto čega niste vlasnik i što vam ne pripada", kazao je.

Napominje da ti ugovori služe za ucjenu zastupnika i tjeraju ih da glasaju za sve što stranke narede i dogovore.

"Iako svjesni upitne pravne valjanosti, zastupnici se većinom plaše i rade šta im se naredi. Stranke u ugovorima kažu da su to iznosi koje su kao investirali u kampanju. Iznosi se kreću od 100 hiljada KM do 150 hiljada KM po kandidatu, tako u ugovorima piše. Kandidata je mnogo, na stotine. Prema toj matematici stranke su investirale desetine miliona u kampanje, a ono što su prijavili zvanično CIK-u drastično je manje. Jel’ to stranke ne prijavljuju sve troškove ili brutalno reketare kandidate? U oba slučaja miriše na ozbiljno kriminalno djelo. Narod i pravda naravno nema takve ugovore", zaključio je.