Kretanje gotovo nemoguće
0

Komunalne ekipe kreću sa čišćenjem u Novom Sarajevu, kažu da je došlo do naglog opadanja lišća

S. Š.
Izvor: Općina Novo Sarajevo
Izvor: Općina Novo Sarajevo
Na području Općine Novo Sarajevo ovih dana gotovo je nemoguće hodati Vilsonovim šetalištem, trotoarima ili mostovima zbog lišća koje je opalo sa drveća, a zbog kojeg su ceste klizave i potencijalno opasno. Tim povodom, reagovale su komunalne firme.
Nakon pisanja Klix.ba o ovom problemu na području Novog Sarajeva i poziva vijećnika Općinskog vijeća Novo Sarajevo Srđana Srdića da komunalne firme hitno reaguju, nadležni su danas počeli sa realizacijom svojih aktivnosti.

Naime, iz Općine Novo Sarajevo kažu da je uslijed obilnijih padavina i niskih temperatura ove sedmice došlo do naglog opadanja lišća na sarajevskim ulicama, to je umnogome prouzrokovalo poteškoće svim učesnicima u saobraćaju, pješacima i vozačima.

"Svjesni opasnosti do kojih može dovesti velika količina vlažnog opalog lišća na pješačkim stazama, šetalištima i mostovima, Općinske službe su odmah kontaktirale nadležna Kantonalna komunalna preduzeća 'Park' i 'Rad' te urgirali da se poduzmu sve mjere kako bi se stanje na ulicama što prije dovelo u red", saopćeno je iz općinske službe.

Iz KJKP "Park" su obavijestili da su sve raspoložive ekipe od jučer na terenu te da se izgrabljivanje i uklanjanje suhog lišća i drugog biootpada sa travnatih površina, parkovskih staza i pločnika vršilo u ulici Aleja lipa te na još 15 ulica i lokaliteta u Novom Sarajevu.

"Da se svakodnevno čiste ulice od lišća poručili su nam i KJKP 'Rad' te naglasili kako preko dana očiste Vilsonovo šetalište, a već u večernjim satima zbog vjetra isto bude ponovo zatrpano lišćem", dodaju iz općine.

Također, dodaju da su aktivnosti na uklanjanju lišća i drugog biootpada nastavljene i danas, a poseban je akcenat stavljen na šetališta, parkovske staze, pločnike i pješačke mostove.