BiH
7

Komšić: Vijećnica je simbol naše želje za ljepšom budućnošću

Klix.ba
Ivo Komšić: Znamo razlikovati zločince i od nevinih
Ivo Komšić: Znamo razlikovati zločince i od nevinih
Vijećnica je simbol naše snage da prevladamo prošlost i naše želje za drugačijom i ljepšom budućnošću, poručio je večeras na otvaranju Vijećnice gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Vijećnica, kazao je, pripada građanima Sarajeva jer je nose svome pamćenju i sa njim se identificiraju i ponose. Ona je, dodao je, bila je riznica naše povijesti.

Uništavanje Vijećnice je, poručio je, zločinački čin koji je proveden pod opsadom grada koja je trajala preko 1400 dana i ostavila brojne žrtve.

"Zločin se ne može pripisati nijednom narodu. Toliko smo trpjeli da možemo razlikovati zločince od nevinih i budućnost od prošlosti", rekao je.

Poručio je da je Vijećnica predstavlja simbol "otpornosti i neuništivosti ovog grada". To je i znak snage građana Sarajeva i želje da se život obnavlja u ljepšem obliku bez obzira na teškoće i stradanja kroz koja prolazi.

"Budućnost želimo graditi sa svima koji su u stanju suočiti se s prošlošću onako kako se ovo prelijepo zdanje suočilo s njom. Vijećnica je dobila zadivljujuću formu susreta različitog", kazao je u večeras gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

"Vijećnica pripada građanima Sarajeva jer je nose u svome pamćenju, s njom se identificiraju i ponose. Ona je bila riznica naše povijesti, središte znanja i kulture. Građani Sarajeva su svoje živote žrtvovali braćeni je - kazao je gradonačelnik.

Komšić je podvukao da se Vijećnica otvara na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope, ocijenivši da se time potvrđuje kako su se te evropske vrijednosti objedinile na njoj, da su dobile još jednu dimenziju i formu, a to je njena raskošna ljepota.

"Vijećnica sama po sebi, svome stilu i izradi svjedoči svjetsko jedinstvo različitosti, ona na sebi objedinjuje susret različitih kultura i civilizacija, različitih stilova, upravo ono što je povijesni temelj opstojnosti naše zemlje, ljepota našega grada i našega življenja", zaključio je gradonačelnik.