{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović u posjeti Vijećnici: Uzalud je rušiti ovakve zgrade, opet ćemo ih izgraditi

14.4.2014. u 13:25
519
174
Izetbegović u posjeti Vijećnici: Uzalud je rušiti ovakve zgrade, opet ćemo ih izgraditi
519
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović posjetio je danas, u pratnji gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, tek obnovljenu sarajevsku Vijećnicu.
Nakon obilaska Vijećince, predsjedavajući Izetbegović je rekao da su prvi utisci izvanredni.

"Sjećam se Vijećnice od prije rata. Osjećam satisfakciju s raznih strana. Bio sam direktor Zavoda za izgradnju KS. Učestvovao sam u projektu obnove Vijećnice i tada je sve izgledalo daleko. Procjenjivalo se da za obnovu trebati između 20 i 30 miliona maraka i znalo se da će to da traje. Tako da je ovo zaista jedan lijep dan u mom životu", rekao je Izetbegović.

Govoreći o korištenju Vijećnice, Izetbegović je rekao da će biti multinamjenska zgrada. Sačuvat će svoju primarnu namjenu, kao zgrada Vijeća Grada Sarajeva, a bit će i muzej i biblioteka.

"Vijećnica je ljepša nego što je bila. Nedostaje stara patina, ali neka nove Vijećnice s porukom da je uzalud rušiti ovakve zgrade, jer ćemo ih izgraditi. To je poruka za sve one koji vole ili ne vole Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Izetbegović.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva je podsjetio da se radovi privode kraju i da je veoma važno da Vijećnica bude otvorena 9. maja.

"Veoma nam je važno da Vijećnica bude otvorena 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ne postoji bolji datum za njeno otvaranje, jer ona u novom ruhu svjedoči o njenoj i našoj nepobjedivosti u Sarajevu i u BiH, o nesalomljivosti duha koji je ugrađen u Vijećnicu. Simbolično, Vijećnica svjedoči o pobjedi nad fašizmom. Ona je simbol Sarajeva i BiH, njena povijest je i povijest ovog grada", izjavio je Komšić u holu Vijećnice.

Osim Vijeća Grada Sarajeva, koji će zauzimati najveći dio Vijećnice, preostala dva dijela su namijenjena za muzej i biblioteku. Prema riječima gradonačelnika Komšića, sačuvan je veliki broj knjiga koje će biti izložene.

Komšić je rekao da su to veoma značajne knjige za povijest i kulturu Grada. U muzeju će biti cijela povijest Vijećnice, koja će uskoro biti dostupna za posjete i za bh., ali i za stranu javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: