BiH
201

Komšić: U javnim preduzećima lome se moć, utjecaj i novac političkih elita

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas radno obilježana treća godišnjica postojanja Demokratske fronte i to tribinom Vijeća za ekonomsku politiku i strategiju Političke akademije DF-a o temi "Ko i zašto izbjegava reformu javnih preduzeća". Prisutnim se obratio predsjednik DF-a Željko Komšić koji je kazao kako je ovo tema o kojoj ovise mnoge stvari u državi.

"Odabrali smo temu koja je posljednjih godinu i po obilježila i DF i sve ono što se dešava kada je riječ o postupanju s nečim što se zove ustavnost, zakonitost, državna imovina i ekonomski razvoj", rekao je Komšić.

On je kazao da je svima jasno da tema o reformi javnih preduzeća duboko grebe po javnosti u BiH, ali da je definitivno tema o kojoj ovisi mnogo toga u državi.

"Ovisi politički život. Ovo je tema na kojoj se lome politička moć, utjecaj i novac. Ovo je tema koja se direktno tiče sistemske korupcije u BiH i preko koje političke elite upravljaju ljudima ove zemlje i ucjenjuju ih materijalno i mentalno", dodao je Komšić.

Komšić je istako kako posebno u Federaciji BiH državne firme mogu biti iskorištene za ekonomski napredak i zapošljavanje ljudi.

"Da li ćemo u tome uspjeti? Vidjet ćemo. Znamo da ćemo tvrdoglavo stajati kod onoga što smo proklamovali kao princip rada DF-a. Da li će narod to prepoznati? I to ćemo vidjeti. Da li ćemo biti dovoljno jasni i artikulisani? Mislim da hoćemo. To smo već pokazali", smatra Komšić.

On je kazao kako je DF to pokazao i u političkom smislu u periodu kada je ova politička stranka bila dio vlasti.

"Napravili smo presedan u političkom životu BiH i sami izašli iz vlasti. Do sada kada je neko izlazio iz vlasti obično je bio tjeran. Sami smo izašli jer jednostavno nismo mogli da se izborimo s vladajućim načinom razmišljanja i djelovanja kada je riječ o raspolaganju javnom imovinom", dodao je Komšić.