Godišnjica stradanja
60

Komšić: Tragedije poput onih u Ahmićima i Trusini ne smiju više nikad nikome da se ponove

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini poručio da se takva tragedija ne smije više nikada i nigdje dogoditi.

"Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje ne smiju se dogoditi. Sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stepena", kazao je Komšić.

Poručio je da dijeli bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i da moli sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo.

"Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani. Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje", istakao je Komšić.

Dodao je kako smatra da pravomoćne presude sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima.

"Zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja. Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa", zaključio je član Predsjedništva Željko Komšić.