Na sastanku na Jahorini
0

Komšić: Svi optuženi za ratne zločine za mene su isti

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Bosna i Hercegovina je najviše nastradala i smatram sasvim prirodnim da se suđenje za ratne zločine odvija na mjestima gdje je zločin izvršen, kazao je u petak na Jahorini predsjedavajući Predsjednistva BiH Željko Komšić odgovarajući na pitanje novinara zašto BiH nije spremna na potpisivanje sporazuma o suđenju zločincima po mjestu prebivališta, a što su načelno dogovorili predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.

Komšić je pojasnio da je moguć modalitet saradnje o ovom pitanju sa Srbijom i Hrvatskom ako se Tužilaštvu BiH da političko ovlaštenje da, po procjeni tužioca ili kolegija Tužilaštva BiH da je tako lakše ili brže suđenje optuženima koji se nalaze na teritoriji druge države i da je pristup dokazima na taj način lakši, može ustupiti taj predmet tužilaštvu druge države.

"Sve ovo treba proći kroz organe države, uz ocjenu da je politički prihvatljivo i provodljivo, te da će ići u korist izgradnje povjerenje između pravosudnih institucija u regiji", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara iz RS-a kako će o ovome odlučivati Tužilaštvo koje odbija da procesuira počinioce ratnih zločina nad Srbima, konkretno u slučaju Dobrovoljačka, Komšić je istakao da se ne slaže s tom konstatacijom.

"Ne slažem se s brojanjem zločinaca na taj način. Svi optuženi za ratne zločine u mojim očima su isti", rekao je Komšić.