Razgovori o ekonomiji i politici
0

Komšić se u Chicagu susreo s predstavnicima bh. dijaspore

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravio je proteklih dana u Chicagu, gdje se susreo s predstavnicima bosanskohercegovačke zajednice ovog grada, poslovnim ljudima iz bh. zajednice i članovima BH Kluba iz Chicaga.

Tokom trodnevnog boravka u Chicagu, gdje živi između 35.000-50.000 bh. građana, Komšić je posjetio i ured gradonačelnika Chicaga Rahma Emanuela, gdje je razgovarao s gradskim vjećnikom Harryem Ostermanom, saznaje Fena od organizacija i društava koje okupljaju bh. građane koji žive u Chicagu.

Tokom ovog susreta istaknuta je potreba šire poslovne saradnje, posebno gradova Sarajeva i Chicaga, a predloženo je uspostavljanje direktnih veza između pojedinih prosvjetnih ustanova, osnovnih, srednjih i univerzitetskih.

Susretu su prisustvovali Jadranka Negodić, ambasadorica BiH u Washingtonu D.C., generalni konzul BiH u Chicagu Brane Pećanac, predstavnici Bosanskohercegovačko-američke zajednice te BH Kluba iz Chicaga.

Tokom večere s poslovnim ljudima bh. zajednice i članovima BH Kluba iz Chicaga, najviše je bilo riječi o ekonomskoj, društvenoj i političkoj situaciji u BiH i odnosima predstavnika vlasti prema bh. dijaspori.

Posebno je bilo govora o bh. iseljeničkim organizacijama, njihovom radu i međusobnoj suradnji, značaju zajedništva, posebno kad je u pitanju istupanje u američkoj javnosti. Naglašena je također potreba veće angažiranosti i suradnje s domovinom i njenim institucijama naklonjenim dijaspori.

U znak zahvalnosti, predsjednik BH Kluba iz Chicaga Nihad Mehanović predao je plaketu Željku Komšiću, koji je ujedno i postao počasni član ovog kluba.

Plakete i priznanja za svoj rad ili rad organizacija kojima pripadaju primili su i Chris Matheu - novinar, publicist i član Internacionalnog ekspertnog tima za istraživanje - Kanada, Ted Hardin, profesor na Columbia Collegeu, koji je snimio uspješan i nagrađivan dokumentarni film o BiH, Haris Alibašić - magistar i predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike te Ibrahim Vajzović, profesor u St.Louis i ugledni bh. aktivist.

Komšić je prisustvovao i večeri koja je bila posvećena obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Uz američke goste, predstavnike bh. Konzulata u Chicagu i goste iz bosanskohercegovačkih društava i organizacija iz Chicaga, St. Louisa, Grand Rapidsa, Milwaukeea, bilo je prisutno 350 posjetilaca.