Službena posjeta do 12. marta
581

Komšić sa Amerikancima razgovara o stanju u BiH, izazovima i budućnosti

Piše: T. S.
Željko Komšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi u višednevnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Državama. Kako saznajemo, održao je niz sastanaka s predstavnicima američke administracije, a za nekoliko dana će sa bh. dijasporom u Chicagu obilježiti Dan nezavisnosti BiH.

"Teme razgovora su ispunjavanje uslova i realizacija obaveza BiH na putu ka NATO-u, pitanje rješavanja nepokretne imovine, što je preduslov za aktiviranje MAP-a, ali i dokaz sposobnosti institucija BiH da postignu ključne političke dogovore i kompromise te dokažu da mogu upravljati procesima koji se tiču puta BiH ka NATO-u. Također, jedna od tema razgovora je i provedba presude Sejdić-Finci, kao civilizacijskog pitanja potpunog poštivanja osnovnih ljudskih prava", kazao je za Klix.ba izvor blizak Komšiću.

Saznajemo da se član Predsjedništva BiH susreo sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Wlliamom Burnsom, Elizabeth Sherwood Randall iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, senatorom Benom Cardinom iz Marylanda, a sastao se i sa kongresmenima Christopherom Smithom i Eddie Johnson.

Komšić je održao i ekspertski okrugli stol na Univerzitetu Johns Hopkins u organizaciji dr. Michaela Haltzela o trenutnom stanju, odnosima u BiH i perspektivama BiH na euroatlantskom putu.

Član Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti SAD-u boravi do 12. marta, a planirano je da se susretne i sa gradonačelnikom Chicaga Rahmom Emanuelom.