Saznaje Klix.ba
583

Komšić razgovarao s Vučićem: Odluka o ulasku u Srbiju je ista za sve državljane BiH

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zaključeno je da je odluka Vlade Srbije u vezi s mjerama na granici jednaka za sve državljane BiH, bez obzira na to u kojem entitetu žive, saznaje Klix.ba.
Ova informacija dolazi nakon što je jučer Uprava Granične policije Srbije obavijestila Graničnu policiju BiH da državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici. Ovo je jučer potvrđeno iz bh. granične policije.

No, očito je da su u Srbiji danas shvatili da je riječ o odluci koja je diskriminatorska s obzirom na to da različito tretira državljane BiH zavisno od toga u kojem entitetu žive.

Vučić je također najavio u razgovoru s Komšićem da će uskoro biti ukinuta mjera o obavezi PCR testa za građane BiH koji ulaze u Srbiju.

Dakle, svi državljani BiH koji žele ući u Republiku Srbiju trebaju imati PCR test ili mogu ući bez PCR testa, ali moraju provesti 10 dana u izolaciji. U tom slučaju pri ulasku u Srbiju državljani BiH moraju navesti i tačnu adresu u Srbiji gdje će boraviti tokom izolacije.

Ranije je pojašnjeno da se državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, a koji ne posjeduju negativan PCR test koji je izdala referentna laboratorija u zemlji iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata, pri ulasku u Srbiju određuje mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana i upozoravaju se na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata od sata prelaska državne granice.

Također istaktnuo je kako se uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje na državljane susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu posjedovati dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta. Uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se na državljane susjednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.