BiH
73

Komšić predvodi delegaciju BiH na Glavnoj skupštini UN-a

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj 38. redovnoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak o pokretanju incijative za pokretanje postupka za zaključivanje izmjena Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

Razlog donošenja ovoga zaključka je svakodnevni otežani protok ljudi i robe između dviju zemalja, a čime su najviše pogođeni državljani BiH koji žive u takozvanom pograničnom pojasu s Hrvatskom.

Daljnja provedba ovoga zaključka je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjedništvo BiH je zatražilo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da dostavi dorađeni Prijedlog platforme za nastup izaslanstva BiH u septembru na 68. zasjedanju Glavne skupštine UN-a u New Yorku.

Tako je usvojen Zaključak o određivanju izaslanstva BiH, koje će na 68. zasjedanju Glavne skupštine UN-a u New Yorku predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju poziva za učestvovanje na UN Global Compact Leders Summit 2013, u New Yorku, na 68. zasjedanju Glavne skupštine UN-a, od 19. do 20. septembra,

Također usvojene su odluke za učestvovanje na sastanku Glavne skupštine UN-a na visokom nivou o realizaciji Milenijskih razvojnih ciljeva i drugih međunarodno dogovorenih ciljeva za osobe s invaliditetom, 23. septembra, te za sudjelovanje na sastanku na visokom nivou o nuklearnom razoružanju na 68. zasjedanju Glavne skupštine UN-a, 26. septembra.

Predsjedništvo BiH je dalo suglasnost za imenovanje Anne-Marie Esper Larsen na poziciju predstavnika UN WOMEN za BiH, kao i utvrdilo datum ovogodišnje posjete predsjednika Austrije BiH Heinza Fischera za 30. Oktobar.

Primljena je k znanju Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o kandidaturama za organizaciju svjetske izložbe EXPO 2020, te usvojena Odluka o prihvatanju Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Narodne Republike Kine.

"Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Čile o saradnji u pitanjima odbrane, te Sporazuma između BiH i Narodne Republike Kine o osiguranju besplatne vojne pomoći NR Kine BiH", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odluka o imenovanju vojno-diplomatskih i vojnih predstavnika BiH u inozemstvu i Odluka o produženju mandata časnicima OS BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Afganistanu također su usvojene na današnjoj sjednici.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o pozivu Tajništva UN-a za angažiranje Oružanih snaga BiH u Multidimenzionalnoj integriranoj stabilizacijskoj misiji u Maliju, s procjenom mogućeg doprinosa Oružanih snaga BiH, zatim Informaciju Ministarstva odbrane BiH o pismu glavnoga tajnika NATO-a ministru odbrane BiH u svezi mogućeg vojnog doprinosa BiH u misiji NATO u Afganistanu nakon 2014. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za, između ostalog Sporazum o finansiranju između BiH i Evropske komisije o programu prekogranične saradnje BiH - Crna Gora u okviru komponente prekogranična saradnja programa IPA 2012., Sporazuma o finansiranju koji se odnosi na horizontalni program o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2011. godinu, Regionalna konvencija o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla robe, Protokol o izmjenama i dopunama Memoranduma o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije putem antikorupcijske inicijative u Jugoistočnoj Evropi.

Donesena je i Odluka o prihvatanju korigovanog teksta Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o odbijanju molbi za pomilovanje osuđenih osoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola kojim se dopunjavaju i mijenjaju određene odredbe Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

"Na sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi s višekorisničkim programom za TEMPUS 2012. u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći, kao i Sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak za Projekt tehničke podrške za unapređivanje investicijske klime i institucionalno jačanje", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.