BiH
0

Oružane snage BiH u Afganistanu i nakon 2014. godine

Klix.ba
Predsjedništvo BiH je prihvatilo ocjenu Vijeća ministara BiH o opravdanosti učešća Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji NATO-a u Afganistanu, u periodu nakon 2014. godine.

Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da uputi pismo generalnom sekretaru NATO-a o spremnosti BiH za angažovanje Oružanih snaga BiH u misiji NATO-a u Afganistanu, u periodu nakon 2014. godine i za učešće u procesu planiranja Misije, te da u skladu sa zakonom dostavi Predsjedništvu BiH prijedlog odluke o učešću Oružanih snaga BiH u Misiji za svako angažovanje posebno.

Donesena je Odluka o smjeni vojnog atašea pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji-Beograd, brigadira Ivice Pavića zbog povrede vojne discipline, te Odluka o imenovanju poručnika Hasana Alispahića za šefa dijela kontigenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji podrške miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2014. godinu, Informaciju o realizaciji aktivnosti u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i Informaciju o analizi tla prilikom realizacije operacije rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv da prisustvuju 9. međunarodnom islamskom ekonomskom forumu, koji će biti održan od 29. do 31. oktobra 2013. godine, u Londonu. Delegaciju će predvoditi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja općeg memoranduma o razumijevanju između Snaga Evropske unije (EUFOR) i Ministarstva odbrane BiH/Oružanih snaga BiH, Odluku o pokretanju postupka za pristupanje Bosne i Hercegovine Sporazumu o vojnim mirovnim snagama Jugoistočne Evrope (MPFSEE), te Odluku o imenovanju vanjskog revizora za obavljanje revizije i godišnjih računa i evidencija Centralne banke BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I-VI 2013. godine.

Donesena je Odluka o prihvatanju Ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralnog grijanja Pale između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, Odluka o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) – Projekat razvoja i ruralnog poslovanja, Odluka o prihvatanju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, u vezi s Regionalnim programom za stambeno zbrinjavanje i Odluka o prihvatanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Kipar.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije, Dodatnog protokola 3 Sporazumu o izmjeni i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006), Ugovora između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o socijalnom osiguranju, Dodatnog ugovora uz Evropsku konvenciju o izručenju od 13.12.1957. godine radi olakšanja njene primjene između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, Ugovora o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, Ugovora o transferu osuđenih osoba između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Donesene su i Odluka o izmjenama u tekstu Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske, koji se odnosi na mobilnost mladih i Odluka o prihvatanju Protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.

Predsjedništvo BiH je donijelo i sljedeće odluke o ratifikaciji:

Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije, Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Norveške o sprovođenju projekta „Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije“, Memoranduma o razumijevanju u vezi sa sprovođenjem Programa dostojanstvenog rada za Bosnu i Hercegovinu 2012-2015. između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije rada, Sporazuma o kreditu, finansiranju i projektu između KfW, Frankfurt na Majni (Zajmodavac) i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora (Zajmoprimac), i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija Republike Srpske i Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) (Agencija za realizaciju projekta) – Sanacija HE Trebinje 1 Faza III.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, na osnovu rezultata okončane konkursne procedure, za generalnog sekretara Predsjedništva BiH imenovalo Borisa Buhu, a za zamjenike su imenovani Dženan Selimbegović i Mato Zeko.