BiH
4

Prihvaćen sporazum između BiH i UAE o unapređenju i zaštiti investicija

SRNA
Sa današnje sjednice (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH primilo je danas k znanju Informaciju o aktivnostima na uspostavljanju balkanskih medicinskih snaga (BMTF) i zadužili Ministarstvo odbrane BiH da pokrene postupak za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnog ugovora i nastavi učešće u aktivnostima na uspostavljanju ovih snaga.

Predsjedništvo je donijelo i odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i OEBS-a u oblasti odbrane i sigurnosti, kao i Sporazuma između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija.

Na sjednici je donesena i odluka o prihvatanju Izmijenjenog i dopunjenog teksta Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Donesena je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Programa saradnje u oblasti kulture, nauke i obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije od 2013. do 2015. godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o prihvatanju pristupanja Ruske Federacije Haškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece, te odluku o prihvatanju pristupanja Andore toj konvenciji.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kirgistana, odnosno Vlade Libana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, zatim Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja EU, te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i austrijske Vlade o provođenju Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.