Predsjedništvo je ključno
195

Komšić o interkonekcijama: Bez državnog zakona o gasu nikad neću glasati za to

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je jučer aktuelno pitanje istočne i južne interkonekcije te je poručio da ključno zeleno svjetlo daje Predsjedništvo BiH.
Komšić je jučer gostujući na televiziji Hayat pojasnio da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zvanično daje odobrenje o otvaranju pregovora, pa onda Vijeće ministara radi manje više tehnički posao.

"Nije to nebitan tehnički posao. Onda to ponovo dolazi na Predsjedništvo. U tri navrata se pojavljuje ta vrsta predmeta i na kraju taj treći put je ratifikacija međunarodnog ugovora. Predsjedništvo je ovdje ključno", pojasnio je Komšić.

O obećanjima da će se južna i istočna interkonekcija razmatrati na sljedećoj sjednici Vijeća ministara minsitra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Komšić je rekao da su u suštini prazna.

"Oni mogu govoriti šta god hoće, kad je riječ o međunarodnim ugovorima, sve završava na Predsjedništvu. O situaciji u Predsjedništvu imam svoje mišljenje. Sve može, dajte državni zakon o gasu da definišemo te stvari zakonski", poručio je.

Željko Komšić je pojasnio da, iako se svako pitanje tiče se svakoga u Bosni i Hercegovini, istočna interkonekcija, za koju se govori da će povećati zavisnost od Rusije, ide samo u RS te da to nema veze s Federacijom. Ali, kako kaže, južna interkonekcija je komplikovaniji problem.

"Ne bi ona bila problem da se radi onako kako je dogovoreno jer je dogovoreno da BH-Gas radi taj posao. Ali u međuvremenu HDZ je u jednom kantonu napravio preduzeće koje treba da preuzme taj posao bez zakonskog uporišta. Zato kažem zaustavite se, dajte državni zakon o gasu. Slažem se da treba raditi diversifikaciju izvora snabdijevanja, ali ovamo odbijamo da ta istočna interkonekcija dovede gas u RS, a od mene traže da isto takvo pravo isporučim Zagrebu i Draganu Čoviću za snabdijevanje ovog centralnog dijela BiH, odnosno najvećeg potrošača u BiH, a to je Sarajevo, dio ekonomije u Visokom i Zenica", rekao je.

Komšić je naglasio da nije problem kuda bi išao plin, nego pod kojim uslovima.

"Ko gazduje i transportom i distribucijom tog plina, to je problem", pojasnio je.

Mišljenja je da Dodik neće pristati na državni zakon o gasu.

"Ja bez zakona o gasu neću glasati za to nikad. Mislim da je i Bećirović sklon mom stavu", rekao je.