Obraćanje Generalnoj skupštini UN
0

Komšić: Nezavisna Palestina i siguran Izrael su jedini put

Sarajevo-x.com
Željko Komšić
Željko Komšić
Prvog dana Generalne debate predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se Generalnoj skupštini UN-a, u ime BiH, kao zemlje nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Komšić je u svom govoru naglasio opredjeljenje i jedinstvenost BiH na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a komentarisao je i najavljeno podnošenje zahtjeva Palestine za punopravno članstvo u UN-u.

Komšić je iskazao zabrinutost zbog zastoja u rješavanju krize na Bliskom Istoku, te istakao da, uprkos optimističnim najavama i planovima, nije došlo do očekivanog pokretanja i dinamiziranja mirovnog procesa.

"Rješenje na principu miroljubive koegzistencije dvije suverene države: održiva i nezavisna Palestina i stabilan i siguran Izrael, uz poštovanje odredaba međunarodnog prava i instrumenata u području humanitarnog prava i ljudskih prava, jedini je put naprijed", istakao je Komšić.

U govoru, koji je usaglašen u Predsjedništvu BiH, Komšić je istakao da je BiH odigrala značajnu ulogu svojim aktivnostima u Vijeću sigurnosti, pomažući u postizanju efikasnih i blagovremenih odgovora na događaje koji su bili prijetnja miru u svijetu.

Članstvo "malih država", pored velikih svjetskih sila u Vijeću sigurnosti, označio je izuzetno značajnim, jer na taj način i ove zemlje dobivaju priliku da iznesu svoje stavove i učestvuju u donošenju odluka Vijeća sigurnosti o najvažnijim pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Osim članstva u Vijeću sigurnosti, Bosna i Hercegovina i dalje daje konkretan doprinos aktivnostima UN-a, aktivnom učešćem u mirovnim operacijama UN-a u Liberiji, Sudanu, na Kipru i u DR Kongu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao opredjeljenje i jedinstvenost BiH na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, te naveo da su pitanja dobrosusjedske i regionalne saradnje usko vezana za integracije Bosne i Hercegovine u EU i NATO, što je strateški i prioritetni vanjskopolitički cilj.

"Za BiH je to najbolji i jedini put za postizanje stabilnosti, sigurnosti, ekonomskog razvoja i prosperiteta za sve građane BiH", istakao je on.

Između ostalog, poseban naglasak stavljen je na spremnost BiH za regionalnu i subregionalnu saradnju i dijalog između susjednih zemalja koje predstavljaju skup različitih ali i sličnih kultura i tradicija koje na Balkanu vijekovima žive.

Bosna i Hercegovina je okrenuta budućnosti i saradnji sa susjednim državama, na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, napomenuo je.

"Mi smo zainteresovani da podijelimo s drugima svoja iskustva i da na temelju uvažavanja međusobnih razlika, koje, po našem mišljenju, mogu da predstavljaju prednost, razvijamo međusobno korisne odnose u postkonfliktnoj izgradnji mira", naveo je predsjedavajući Komšić u govoru.

Tokom večeri predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je prisustvovao prijemu koji je predsjednik SAD-a Barack Obama organizovao za predsjednike država učesnica zasjedanja Generalne skupštine UN-a, saopćeno je Predsjedništva BiH.