Nebojša Radmanović
0

"Komšić i Izetbegović krše ustav, otežan rad Predsjedništva BiH"

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Fotoservis)
Nebojša Radmanović (Foto: Fotoservis)
Predsjedništvo BiH u četvrtak nije postiglo saglasnost o konačnom tekstu izlaganja stalnog predstavnika BiH pri UN-u u New Yorku na debati Vijeća sigurnosti UN-a o misiji privremene uprave UN-a na Kosovu (UNMIK), saopćeno je u petak iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Radmanović pojašnjava da je razlog tome bilo odbijanje bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH da se u izlaganje ugrade rečenice kojima BiH podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, kao i nastojanje Srbije da se provede nezavisna istraga o nedozvoljenoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, pod supervizijom Vijeća sigurnosti UN-a.

"Druga dva člana Predsjedništva BiH bila su protiv formulacije da BiH podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih država, iako je ovo stav koji su sva tri člana Predsjedništva jednoglasno podržala prilikom pisanja zajedničkog saopćenja na trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu, 26. aprila 2011.", navedeno je u saopćenju.

Radmanović je, istaknuto je, insistirao da se te navedene rečenice ugrade u izlaganje uime BiH iz nekoliko principijelnih razloga.

"BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije. Srbija je do sada u više navrata u svojim istupima pred Vijećem sigurnosti UN-a, kao i drugim međunarodnim i domaćim institucijama isticala da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH", jedan je od razloga.

Radmanović smatra da je u interesu BiH razvijanje dobrosusjedskih odnosa na principu međusobnog poštovanja, održavanja mira i stabilnosti u regionu, te međusobnog pomaganja na putu evropskih integracija, što je jedan od ciljeva vanjske politike BiH definisan u dokumentu "Opšti pravci vanjske politike BiH", koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003.

Predsjedništvo BiH je, navedeno je u saopćenju, do sada uvijek u svojim istupima podržavalo princip da svi ratni zločini, kršenja ljudskih i humanitarnih prava, moraju biti istraženi i odgovorni privedeni pravdi, bez obzira na to o kojoj državi i pojedincima se radi, pa je predsjedavajući Radmanović smatrao da je sasvim logično da BiH podrži nastojanje Srbije da se provede nezavisna istraga pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao preduslovu za pomirenje nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu.

Imajući u vidu sve okolnosti, Radmanović smatra da su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić svojim djelovanjem prekršili Ustav BiH, te doveli u pitanje dalji homogeni rad Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost o zajedničkom istupanju u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi s Izvještajem visokog predstavnika o stanju u BiH.

"I pored jasne instrukcije Predsjedništva BiH misiji BiH pri UN-u u New Yorku da se ambasador BiH pri UN-u Ivan Barbalić ne obrati na sjednici VSUN-a o situaciji u BiH, s obzirom na to da nije postojao zvaničan stav BiH, ambasador Barbalić je govorio na osnovu usmene instrukcije Bakira Izetbegovića i Željka Komšića i iznosio stavove SDP-a BiH.

Ovo je otvoreno kršenje Ustava BiH, koje jasno pokazuje koje političke snage u BiH ne žele dogovor i smirivanje situacije u BiH", rekao je Radmanović.

Radmanović tvrdi i da su ga, prije toga, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić preglasali na sjednici Predsjedništva BiH u raspravi o budžetu BiH, najvažnijem dokumentu ekonomske politike zemlje.

"Sve ovo unijelo je novu dimenziju u odnose u Predsjedništvu BiH. Dalji rad će biti veoma otežan. I pored nastojanja da se u Predsjedništvu BiH uvijek postigne dogovor, obezbijedi međusobno poštovanje, definišu vanjska politika i ravnopravno zastupanje u interesu svih u BiH, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH svojim su potezima narušili princip dogovaranja kao osnovni metod rada kolektivnog organa zemlje", stoji u saopćenju.

Radmanović će preduzeti neophodne mjere u okviru Ustava BiH i spriječiti bilo kakvo nedozvoljeno istupanje uime BiH, te učiniti sve da se odgovorni za ranije istupe i nepravilnosti pozovu na odgovornost.