{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova

F
11.5.2011. u 18:05
0
20
BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova
0
BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova
Bakir Izetbegović
"Bosna i Hercegovina je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova“, kazao je danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
U izjavi za novinsku agenciju Reuters Izetbegović je govorio o tome kako ocjenjuje trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, s obzirom na izvještaj Valentina Inzka koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a, te mogućim implikacijama u narednom periodu, kao i kakvu ulogu Republike Srbije i Republike Hrvatske očekuje spram BiH.

"Višegodišnja kumulacija antidejtonskih i antidržavnih izjava i postupaka dobiva punu fizionomiju. Dovode se u pitanje državne institucije, naročito Sud i Tužilaštvo BiH, ovlasti i odluke visokog predstavnika, odnosno sam Daytonski sporazum. Također, entitet Republika Srpska organizuje referendum van svoje nadležnosti - o pitanjima bitnim za cijelu zemlju i sve njene građane“, kazao je između ostalog Izetbegović.

Svakodnevno se, prema njegovim riječima, nameće priča o podjeli zemlje, te se na taj način pokušava ova tema učiniti legitimnom i prihvatljivom.

Također, negira se genocid u Sreberenici i presuda Međunarodnog suda pravde o počinjenom genocidu u Sreberenici. Traži se nacionalni balans u suđenju za ratne zločine, a zna se ko je počinio genocid u Sreberenici, ko je vršio opsadu Sarajeva i ubio hiljade građana ovog grada, ko je odgovoran za pokolje u Brčkom, Kozarcu, koncentracione logore u Omarskoj i na Manjači.

"Za sve ovo je odgovorna vojska bosanskih Srba i vrijeme je da se suoče s time, jer samo na bazi suočavanja sa istinom možemo graditi bolju budućnost“, kazao je Izetbegović.

Što se tiče odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske spram BiH, Izetbegović je podsjetio da je hrvatski predsjednik Josipović u Parlamentu BiH prije dvije godine izjavio da je Hrvatska griješila u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Srpski predsjednik Tadić je nedavno u Karađorđevu dao sličnu izjavu - da je na tom mjestu prije dvadeset godina napravljen loš plan, koji je donio razaranje u Bosni i Hercegovini.

Zato očekuje da se drže ovih izjava i da ne naprave slične greške. Naročito s obzirom na aspiracije za ulazak u Evropsku uniju njihovih zemalja kao i čitave regije.

Izetbegović očekuje da susjedi podrže zajednička integracijska opredjeljenja, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: