{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova

F
11.5.2011. u 18:05
0
20
BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova
0
BiH je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova
Bakir Izetbegović
"Bosna i Hercegovina je na raskršću sukobljenih integracijskih i dezintegracijskih trendova“, kazao je danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
U izjavi za novinsku agenciju Reuters Izetbegović je govorio o tome kako ocjenjuje trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, s obzirom na izvještaj Valentina Inzka koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a, te mogućim implikacijama u narednom periodu, kao i kakvu ulogu Republike Srbije i Republike Hrvatske očekuje spram BiH.

"Višegodišnja kumulacija antidejtonskih i antidržavnih izjava i postupaka dobiva punu fizionomiju. Dovode se u pitanje državne institucije, naročito Sud i Tužilaštvo BiH, ovlasti i odluke visokog predstavnika, odnosno sam Daytonski sporazum. Također, entitet Republika Srpska organizuje referendum van svoje nadležnosti - o pitanjima bitnim za cijelu zemlju i sve njene građane“, kazao je između ostalog Izetbegović.

Svakodnevno se, prema njegovim riječima, nameće priča o podjeli zemlje, te se na taj način pokušava ova tema učiniti legitimnom i prihvatljivom.

Također, negira se genocid u Sreberenici i presuda Međunarodnog suda pravde o počinjenom genocidu u Sreberenici. Traži se nacionalni balans u suđenju za ratne zločine, a zna se ko je počinio genocid u Sreberenici, ko je vršio opsadu Sarajeva i ubio hiljade građana ovog grada, ko je odgovoran za pokolje u Brčkom, Kozarcu, koncentracione logore u Omarskoj i na Manjači.

"Za sve ovo je odgovorna vojska bosanskih Srba i vrijeme je da se suoče s time, jer samo na bazi suočavanja sa istinom možemo graditi bolju budućnost“, kazao je Izetbegović.

Što se tiče odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske spram BiH, Izetbegović je podsjetio da je hrvatski predsjednik Josipović u Parlamentu BiH prije dvije godine izjavio da je Hrvatska griješila u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Srpski predsjednik Tadić je nedavno u Karađorđevu dao sličnu izjavu - da je na tom mjestu prije dvadeset godina napravljen loš plan, koji je donio razaranje u Bosni i Hercegovini.

Zato očekuje da se drže ovih izjava i da ne naprave slične greške. Naročito s obzirom na aspiracije za ulazak u Evropsku uniju njihovih zemalja kao i čitave regije.

Izetbegović očekuje da susjedi podrže zajednička integracijska opredjeljenja, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: