BiH
26

Komšić će tražiti ocjenu ustavnosti izmještanja državnih institucija u Mostar

FENA
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas prije usvajanja dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva predložio je pokretanje inicijative da Ustavni sud BiH preispita izmještanje državnih institucija u Mostar.

Tako su vijećnici danas usvojili zaključak po kojem se gradonačelnik zadužuje da pripremi materijal za pokretanje zahtjeva u Ustavnom sudu BiH zbog Odluke organa i tijela BiH, koja se odnosi na izgradnju objekata za smještaj institucija BiH, to jest izmještanje institucija iz Sarajeva.

"Izmještanje institucija glavnog grada, neutralizacija dejtonskog određenja Sarajeva kao glavnog grada je zapravo neutralizacija države. Zato želimo pokrenuti inicijativu kod Ustavnog suda da se to zaustavi", kazao je Komšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer ponudio je korigirani prijedlog, govoreći da se ova tačka uvrsti kao prva tačka dnevnog reda, jer se radi o neviđenom napadu na državnost BiH i na opstojnost Sarajeva kao glavnog grada BiH.

"Predlažem da donesemo plebiscitarno tu odluku da se danas pokrene pitanje ustavnosti ovog neviđenog postupka koji rade nacionalističke snage trudeći se da razore BiH", rekao je Gojer.

Vijećnici će se o ovoj inicijativi izjašnjavati na narednoj sjednici Gradskog vijeća.