BiH
0

Gradski vijećnici Sarajeva poručili Kantonu Sarajevo da ne poštuje zakone

FENA
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradska služba za lokalnu samoupravu u saradnji sa Gradskim pravobranilištvom predlagač je Informacije o implementaciji presude Ustavnog suda Federacije BiH o provedbi prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu, koju su danas usvojili vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

"Ova informacija daje presjek dugogodišnjih nastojanja Grada Sarajeva u rješavanju statusnog stanja, a to podrazumijeva imovinu, nadležnost,i kao i izvorno finansiranje Grada Sarajeva", rekla je Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu.

Konkretno se referira da je Grad Sarajevo podnio dva zahtjeva - zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa Zakonom o imovini KS-a, kao i zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu shodno nadležnostima Grada Sarajevo.

Gradski pravobranioc Jasmina Karović istakla je da Kanton Sarajevo nije prilagodio postojeću zakonsku regulativu, odnosno da izmjenama i dopunama Zakona o imovini KS-a nije omogućio povrat imovine i imovinskih prava i obaveza Gradu Sarajevo.

Vijećnik Miroslav Živanović (SDP) skrenuo je pažnju da Grad Sarajevo nije učestvovao u javnoj raspravi o Zakonu o lokalnoj samoupravi koji je na dnevnom redu Skupštine KS-a.

Dakle, Grad Sarajevo nije imao priliku ni uložiti amandane, iako u presudi Ustavnog suda FBiH se nalaže aktivno učestvovanje Grada Sarajevo.

Zbog toga je, smatra Živanović, "Vlada KS-a u namanju ruku skandalozno postupila da se očituju o ovakvom prijedlogu Zakona o lokalnoj samoupravi KS-a".

Vijećnik Hasan Hodžić naveo je u vezi sa zahtjevom za zaštitu prava na lokalnu samoupravu shodno nadležnostima Grada Sarajeva, da je Ustavni sud FBiH 12. oktobra 2010. godine donio djelimičnu presudu kojom je utvrđeno da je "Kanton Sarajevo određenim zakonima i drugim aktima povrijedio pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu“.

"Presuda je djelimična, jer je ostalo da se Sud naknadno izjasni o još dva zakona koja su osporena, a to su Zakon o komunalnoj djelatnosti i Zakon o komunalnoj čistoći. Također, ovdje je značajno istaknuti da je, po objavljivanju presude u Službenim novinama FBiH i Službenim novinama Kantona Sarajevo, otpočeo da teče i rok od šest mjeseci u kojem je Kanton Sarajevo bio dužan uskladiti osporene zakone i provedbene akte sa ovom djelimičnom presudom", obrazložila je Karović.

Po tome se, kaže Hodžić, vidi da Kanton Sarajevo ne poštuje zakon.

Enes Huseinović (SBBBiH) konstatovano je da gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ne prisustvuje ovoj tački dnevnog reda, "jer bi tako mogla proizaći neka druga rješenja“.