Korekcije Prijedloga budžeta
1

SAZNAJEMO / Komšić amandmanima traži novac za pripadnike OS BiH

Sarajevo-x.com
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio je amandman na Prijedlog budžeta BiH za 2011. godinu, kako bi se izmirila dugovanja prema penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH, saznaje Sarajevo-x.com.

Na sastanku lidera šest političkih stranaka dogovoreno je da budžet BiH za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja, što samim tim znači da neće biti finansiranja penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH. Takav Prijedlog budžeta je kasno sinoć, bez propratnih akata i potpisa, dostavljen Predsjedništvu BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je potom amandmane na Prijedlog budžeta te ih uputio Denisu Bećiroviću i Ognjenu Tadiću, predsjedavajućim domova PS BiH.

Portal Sarajevo-x.com saznaje da se jedan od amandmana odnosi upravo na izmirivanje dugova prema penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH. Kako je navedeno u amandmanu, za implementaciju Zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH potrebno je na rashodovnoj strani Ministarstva odbrane BiH predvidjeti iznos od 16.789.000 KM. Samim tim Komšić je podnio i drugi amandman u kojem se traži da se u okviru finansiranja institucija BiH predvidi ovo povećanje od 16.789.000 KM te da se iznos od 689 miliona KM zamijeni iznosom od 705.789.000 KM.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su u srijedu u Sarajevu dogovor o formiranju Vijeća ministara i o budžetu, kao i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći.