Predstavnički dom Parlamenta BiH
32

Komisija za provjeru poslovanja BH Telecoma neće biti formirana

FENA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Prijedlog da Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine formira istražno radno tijelo koje bi provjerilo poslovanje kompanije BH Telecom nije podržan većinom glasova na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu.

Formiranje takvog istražnog tijela predložio je poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirza Ustamujić.

Nakon prvog kruga općeg glasanja poslanika elektronskim putem, kada je predsjedavajući Denis Zvizdić konstatirao da nema dovoljno potvrdnih glasova, na Ustamujićev zahtjev je glasanje ponovljeno, i to usmenim pojedinačnim izjašnjavanjem članova Predstavničkog doma.

I nakon tog kruga izjašnjavanja ispostavilo se da nema dovoljno podrške.

Da bi Ustamujićev prijedlog dobio "zeleno svijetlo", trebalo mu je najmanje 50 potvrdnih glasova, ali bilo ih je 39. Osam poslanika izjasnilo se protiv, dok je 35 bilo suzdržano.

Za razliku od Ustamujićevog prijedloga, većinski je podržana inicijativa poslanice Demokratske narodne zajednice Hafeze Sabljaković da Predstavnički dom održi posebnu, tematsku sjednicu o problemu zapošljavanja u Federaciiji, kao i inicijativa poslanice Stranke demokratske akcije Ljiljane Sakić o održavanju također posebne sjednice o procesu revizije korisnika boračkih prava.

Datumi dogovorenih tematskih sjednica bit će poznati naknadno.