BiH
0

Komisija traži da VM otpočne dijalog sa sindikatom državnih službenika

FENA
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2012., dostavljen od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je zaključak kojim Komisija predlaže da nakon usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Domu naroda u prvom čitanju amandmanska faza traje 24 sata.

Komisija je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.

Na današnjoj sjednici je primljeno k' znanju Obavještenje Ministarstva finansija i trezora BiH u vezi s dopisom Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH.

Usvojen je zaključak kojim Komisija traži od Vijeća ministara BiH da odmah otpočne socijalni dijalog s predstavnicima državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, da bi se pronašla obostrano prihvatljiva rješenja.

Podržana je i Inicijativa kojom se traži od Vijeća ministara BiH da dostavi informaciju u kojoj je fazi stvaranje zakonodavnopravnog okvira za uspostavljanje Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH i zašto se to vijeće ne uspostavlja na nivou BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.