BiH
5

Komisija razmatrala Prijedlog modela naplate RTV takse

FENA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona radi daljnjeg usklađivanja s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti i otklanjanja nejasnoća nastalih u procesu provođenja ovog zakona.

Izmjenama Zakona, između ostalog, otklanjaju se nepreciznosti u vezi s primjenom sistema digitalnih tahografa.

Komisija je danas razmatrala i Prijedlog modela naplate RTV takse, čiji je podnosilac Odbor Javnog radiotelevizijskog sistema BiH, a koji predviđa način naplate RTV takse uz naplatu računa za elektпčnu energiju.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je tokom diskusije kazao da je u međuvremenu Odbor Sistema usvojio prijedlog novog modela naplate RTV takse putem poreza, "što će reći da ovaj prijedlog više nije aktuelan, ukoliko postoji neki novi“.

Član Komisije Staša Košarac je također kazao da su dobili informaciju da je Odbor Sistema jednoglasno utvrdio novi model i takav prijedlog modela je upućen Vijeću ministara BiH.

"Očekujem da će Vijeće ministara BiH, u skladu s procedurama, to uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH kroz izmjene određenih zakona", naveo je Košarac.

Novaković je upitao predsjedavajućeg Odbor Sistema JRTS BiH Esada Gotovušu da li je za Odbor aktuelan ovaj prijedlog koji je dostavljen Komisiji?

Gotovuša je kazao da je taj materijal dostavljen u oba doma državnog parlamenta, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, resornom ministarstvu i Regulatornoj agenciji za komunikacije u aprilu prošle godine.

"Od aprila prošle godine do današnjeg dana o ovom materijalu se niko nije izjasnio", kazao je Gotovuša, dodajući da je taj materijal jednoglasno usvojen u Odboru Sistema i da on nije "ad aktiran“.

Naveo je da su, čekajući neprekidno rješavanje problema RTV takse, tragali za novim rješenjem.

Što se tiče novog modela, kaže da je on usvojen na Odboru Sistema jednoglasno i on je upućen Vijeću ministara BiH na očitovanje, "da vidimo da li taj prijedlog ima mogućnosti da prođe“.

"Dakle, postoji ovaj prijedlog, validan dokument koji je usvojen i ima novi koji je također jednoglasno usvojen, da se konačno riješi problem RTV takse", kazao je Gotovuša.

Momčilo Novaković je istaknuo da u skladu sa Zakonom, Odbor Sistema utvrđuje model naplate RTV takse.

Nikola Lovrinović je tokom diskusije ustvrdio da "Odbor nije radio svoj posao“.

"Dakle, ništa nije proveo, ništa Odbor Sustava nije proveo svih ovih godina. Odbor Sustava nije radio svoj posao, sve je prebacio na parlament i na ovo povjerenstvo, pa ako hoćete i na Vijeće ministara", istaknuo je Lovrinović.

Novaković je u diskusiji kazao da se on nekoliko puta do sada založio za direktnu naplatu RTV takse i smatra da je to "jedini model koji bi dao pune efekte i imao smisla“.

"Na žalost, to je model koji traži i od Odbora Sistema i od menadžmeta značajnije angažovanje, a čini mi se da niti menadžmenti servisa, a niti Odbor sistema nije pokazao dovoljno volje da se upusti na ovaj način u rješavanje problema, nego se uporno taj problem prebacuje na nekog drugog", tvrdi Novaković.

Član Komisije Mirsad Mešić je kazao da Odbor utvrđuje sistem naplate, te da komisija nije nadležna da raspravlja o odlukama Odbora Sistema.

Predsjedavajući Odbor Sistema JRTS BiH Esada Gotovušu je istaknuo da, kada se govori o RTV taksi, ne može prihvatiti da Odbor Sistema nije tragao za rješenjem.

Ustvrdio je da „Odbor Sistema problem RTV takse sam ne može riješiti“.

Nakon rasprave usvojen je zaključak kojim se poziva Odbor Sistema da u potpunosti provede zaključke koje je krajem prošle godine usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, a kojim se između ostalog traži od Odbora Sistema da utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse.