BiH
117

Kolinda u Mostaru: Došla sam u jedan od najljepših gradova na svijetu kako bih dala podršku euroatlantskom putu BiH

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uoči otvaranja Sajma privrede Mostaru održala je predavanje studentima Filozofskog fakulteta o temi "Evropski sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Evropi".

Prije predavanja studentima hrvatska predsjednica nakratko je razgovarala sa upravom fakulteta i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

"Dragi moji studentice i studenti, prekrasno je biti ovdje među vama, nema boljeg načina nego početi dan s radošću, veseljem i optimizmom koji nas povezuje ovdje. Hrvatski narod je jedan narod, a mi u Hrvatskoj imamo dužnost i želju pomoći Hrvatima u BiH da u potpunosti ostvarite sva svoja prava ove divne zemlje i da naša mladost ostane u Mostaru i na prostoru BiH", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je kvalitetno obrazovanje, za koje vjeruje da se na mostarskom Sveučilištu može steći, veoma važno, a da svi moraju omogućiti povoljnu društvenu klimu u kojoj će se studenti osjećati samosvjesno, samouvjereno i dobro u svojoj državi.

"BiH nije geografski prostor, nego ljudi, to ste vi. Došla sam u jedan od najljepših gradova u svijetu kako bih dala podršku euroatlantskom putu BiH. To je strateški interes i Republike Hrvatske i garantujem da je jedna od čvrstih tačaka na svim sastancima 'Budućnost BiH' i bolja budućnost mladih u BiH", izjavila je hrvatska predsjednica.

Na kraju je kazala: "Prekrasno je biti ovdje u suncem okupanom Mostaru".

Govor je održala i rektorica mostarskog Sveučilišta Ljerka Ostojić koja je hrvatskoj predsjednici poželjela dobrodošlicu.

"Sjećamo se Vašeg inauguracijskog govora kad ste istakli važnost obrazovanja. Vaše predavanje saslušat ćemo sa zanimanjem. Znamo da stare rane ne zacjeljuje lako, ali znamo i da život ide dalje. Bez euroatlantskih integracija nema ni napretka, zato nam je važno Vaše iskustvo i pozivamo sve iz BiH da nam se pridruže na tom putu jer su sve drugo stranputice. Ohrabruje nas što u Vama imamo istinskog prijatelja i zato Vam hvala", kazala je Ostojić.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić je također poželio dobrodošlicu predsjednici Hrvatske. Podsjetio je na vrijeme kada je ona tek postala predsjednica.

"Jedan ugledni profesor je na našem sastanku pitao, pa dobro dekane, možemo li mi išta učiniti da gospođa Kolinda Grabar-Kitarović dođe u Mostar. Rekao sam da može", prisjetio se Tomić. Na mostarskom Sveučilištu je 17 studija i 3.000 studenata, a danas će slušati predavanje o temi "Evropski sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Evropi".

Hrvatska predsjednica će se sastati i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a razgovarat će o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu eurointegracija Srbije.