|

Koliko su obrazovani državni parlamentarci: Ljekari, pravnici, ekonomisti...

Koliko su obrazovani državni parlamentarci: Ljekari, pravnici, ekonomisti...
18
Piše: E. G.
11.11.2014. u 08:16
120
komentara
18

dijeljenja
Koliko su obrazovani državni parlamentarci: Ljekari, pravnici, ekonomisti... Foto: Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak je saopćila i konačne rezultate Općih izbora održanih 12. oktobra. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nema promjena u odnosu na ranije poznate podatke.
Najviše zakonodavno tijelo u državi tako će činiti SDA, SNSD, SDP, SDS, DF, SBB, A-SDA, BPS, HDZ, HDZ 1990, NDP i DNS.

Sastav državnog parlamenta će biti vrlo šarolik i kada je riječ o stručnoj spremi, odnosno obrazovanju zastupnika. Među njima ima ekonomista, pravnika, inžinjera raznih usmjerenja, ljekara, historičara...

Stranku sa najviše osvojenih mandata, SDA, u naredne četiri godine u Zastupničkom domu će predstavljati 10 zastupnika:

Senad Šepić je diplomirao historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a potom magistrirao na Pravnom fakultetu. Njegov stranački kolega Salko Sokolović je diplomirani inžinjer organske tehnologije. Asim Sarajlić je 2001. godine diplomirao na Odsjeku za odbranu i sigurnost Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Šefik Džaferović je diplomirani pravnik, Šemsudin Mehmedović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, Halid Genjac je po vokaciji ljekar, specijalizirao je ginekološku citologiju u Zagrebu.

Još jedan ljekar među zastupnicima SDA je Nermina Kapetanović. Ona je doktorica medicine, specijalista anesteziolog i reanimatolog. Safet Demirović je doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, Amir Fazlić je diplomirani inžinjer tehnolog, Sadik Ahmetović je magistrirao na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

A-SDA ima jednog zastupnika koji dolazi iz Unsko-sanskog kantona. Jasmin Emrić, bivši načelnik Općine Bužim i zastupnik u Skupštini A-SDA, je diplomirani inžinjer geodezije.

HDZ tim čine: Borjana Krišto, pravnica. Pravni fakultet je završila u Banjoj Luci 1984. godine, Monika Tomić je doktorica medicinskih nauka i univerzitetska profesorica, Vjekoslav Bevanda je ekonomista. Ekonomski fakultet je 1979. godine završio u Mostaru. Nikola Lovrinović je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

DF predvodi predsjednik stranke Željko Komšić. On je diplomirani pravnik, a njegova stranačka kolegica Hanka Vajzović je univerzitetska profesorica bosanskog jezika, Mensura Beganović je magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu 1991. godine, Damir Bećirović je diplomirao međunarodne odnose i diplomatiju, a Maja Gasal-Vražalica je diplomirala njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

SBB ima četiri zastupnika. Fehim Škaljić je, čini se, jedan od onih koji se nije dovoljno trudio da završi fakultet. Naime, studirao je dva, Pravni i Elektrotehnički u Sarajevu, ali nije diplomirao ni na jednom. Damir Arnaut je doktor pravnih nauka, Mirsad Isaković je magistar ekonomskih nauka, a Mirsad Đonlagić je dugogodišnji profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

SDP ima tri zastupnika. Mirsad Mešić je studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Denis Bećirović je doktorirao historiju u Sarajevu, Saša Magazinović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu 2010. godine.

SNSD tim je također vrlo šarolik kada je riječ o primarnom zanimanju, odnosno stručnoj spremi.

Dušanka Majkić je dokaz da nikada nije kasno za studiranje i usavršavanje. Ona je na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci diplomirala u 54. godini, a ranije je imala višu stručnu spremu. Nikola Špirić je doktorirao iz oblasti ekonomskih nauka, Miroslav Milovanović je diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Milica Marković je diplomirala romanistiku u Novom Sadu, Lazar Prodanović je specijalista opće hirurgije, Staša Košarac je, kako stoji na zvaničnoj stranici Parlamenta BiH, diplomirani menadžer.

SDS: Đorđe Krčmar je diplomirani pravnik, Borislav Bojić je diplomirani ekonomista, Mladen Bosić je diplomirao elektrotehniku, Nenad Lalić je univerzitetski profesor, Aleksandra Pandurević je diplomirala na Fakultetu za preduzetnički biznis, a na stranici Parlamenta stoji da je po zanimanju novinarka.

HDZ 1990: Diana Zelenikaje poznata internistica, kardiologinja i doktorica medicinskih nauka.

BPS ima jednog zastupnika, Zaima Backovića. On je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

DNS ima jednog zastupnika, Jovana Vukovljaka, profesora fizike.

NDP također ima jednog zastupnika, Momčila Novakovića, koji je diplomirani ekonomista.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...