BiH
49

Kolike su plate u Skupštini TK: Predsjedniku četiri, potpredsjednici tri prosječna lična dohotka

Piše: D. Brkić
Bego Gutić i Senad Alić Šiljo (Foto: Klix.ba)
Bego Gutić i Senad Alić Šiljo (Foto: Klix.ba)
Novoizabrani premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA) uputio je inicijativu Skupštini Tuzlanskog kantona, na čijem je čelu njegov stranački kolega Senad Alić Šiljo, da se na narednom zasjedanju preispita odluka Administrativne komisije o povećanju plata i naknada zastupnicima i članovima komisija koje imenuje to zakonodavno tijelo.

Podsjetimo, Skupština TK je na posljednjem zasjedanju usvojila odluku o kreditnom zaduženju kako bi se pokrio višemilionski budžetski deficit, a u isto vrijeme obznanjena je i odluka Administrativne komisije o povećanju plata i paušala za 20 posto.

Sekretar Skupštine TK Ahmet Smajović pojasnio je odluku Administrativne komisije. Smajović kaže kako se plate u Skupštini TK obračunavaju u skladu sa prosječnim ličnim dohotkom u FBiH, a osnovica za obračun plata je umanjivana za 30 posto od februara 2014. do decembra 2014. godine, odnosno nakon uličnih demonstracija u Tuzli.

U januaru 2015. godine donesena je odluka da se osnovica obračunava tako što se za 10 posto umanjuje cifra prosječne plate u F BiH, što je po automatizmu značilo i povećavanje plata i naknada za 20 posto.

Inače, za obračun januarskih plata uzimala se prosječna plata u FBiH iz decembra 2013. godine.

Dakle, osnovica je sa 590 KM podignuta na skoro 760 KM, a najbolje će proći aktuelni predsjednik Skupštine Senad Alić Šiljo, kojem se u obračunu netoplate osnovica množi sa četiri.

Potpredsjednik Slađan Ilić dobit će netoplatu sa osnovicom koja će se množiti sa tri, a zastupnici profesionalci netoplatu sa osnovicom koja će se množiti sa dva.

Inače, predsjednik Skupštine TK Senad Alić Šiljo je i član Administrativne komisije koja je usvojila spornu odluku, a pored njega u komisiju su i Mirza Sakić, Mirza Omerdić, Nedžada Avdić, Fuad Imamović, Nedžad Hamzić i Redžep Ismajlovski.