{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolektivni centri još uvijek su naša realnost: U BiH raseljeno preko 7.000 osoba

20.12.2015. u 16:29
4
15
Kolektivni centri još uvijek su naša realnost: U BiH raseljeno preko 7.000 osoba
4
Kolektivni centri u BiH su nažalost još uvijek realnost i konstantni podsjetnik na bolna ratna dešavanja. Trenutno u našoj državi postoji preko sedam hiljada osoba sa statusom izbjeglih i raseljenih osoba, koje čekaju rješenje stambenog pitanja, a u međuvremenu su smješteni u kolektivnim centrima.
Čak i 20 godina poslije rata korisnici kolektivnih centara ne gube nadu u konačno rješenje svojih stambenih problema. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH učestvuje u projektu Regionalnog stambenog zbrinjavanja, tako da je u planu izgradnja 82 stambene jedinice u 40 bh. općina.

Finansije su također obezbijeđene, preko Razvojne banke Vijeća Evrope u vidu kredita od 60 miliona eura za BiH. Međutim, trenutno je problem što općine još uvijek nisu raspisale tendere za izgradnju planiranih objekata.

Porodica Salčin, iz kolektivnog centra u Hrasnici, nedaleko od Sarajeva s nestrpljenjem očekuje realizaciju tog projekta. U razgovoru za Klix.ba Miralem Salčin ističe kako je zahvalan i na dosadašnjoj pomoći, ali je konačno rješenje stambenog pitanja za njegovu porodicu najvažnije.

"Hvala samo dobrim ljudima, jer mi uglavnom i preživljavamo zahvaljujući pomoći raznih donatora. Kada su u pitanju političari i vlasti svi su nas zaboravili. O nama jedino brine kantonalno ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Mi trenutno, zahvaljujući tom ministarstvu imamo besplatnu struju i grijanje", istakao je Salčin.

Naziv koletivni centar aludira na kolektivno korištenje većine prostorija. Tako od 21 porodice, koliko je smješteno u centru u Hrasnici, samo nekolicina ima kupatilo u sklopu sobe koju koristi. Prostor se dodijeljivao u odnosu na broj članova porodice, tako da su kupatila uglavnom zajednička, kao i korištenje veš mašina, koje se nalaze na samom ulazu u haustor.

Takvi uslovi naročito su teški za starije osobe, poput nane Semaide Čavkušić koja od završetka rata ima status izbjegle i raseljene osobe, a u kolektivnom centru u Hrasnici nalazi se već pet mjeseci. Jedina želja nane Semaide je da dobije svoj dom.

"U životu sam prošla svašta, i nežalim se mnogo, ali bih voljela da dobijem svoju kuću, makar sobu, ali da imam svoje kupatilo. Nemam nikakvih primanja ali borim se tako što pletem džempere, čarape, šalove i prodajem. Ipak, nije lako dane provoditi u jednoj sobi", istakla je nana Semaida u razgovoru za Klix.ba.

I dok se svijet suočava sa novim izbjegličkim krizama, BiH još uvijek nije riješila problem svojih izbjeglica, iako je rat završen prije 20 godina. Nadu u bolje sutra i iskrenost u onome što im je obećano očekuje još više od sedam hiljada osoba širom BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: