BiH
71

Semiha Borovac: Do kraja 2017. godine planira se zatvaranje 121 kolektivnog centra

FENA
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je u razgovoru za Fenu ocijenila da je evidentan napredak koji je postignut u Bosni i Hercegovini u smislu primjene Aneksa VII Dejtonskog sporazuma. Od ukupno 2,2 miliona ljudi koji su napustili svoje domove, 1,2 miliona ih je zatražio izbjeglički status u 100 zemalja svijeta, dok ih je bilo milion interno raseljenih unutar BiH.

U svoje domove vratilo se 1.060.000 od čega 610.00 ili 67 posto interno raseljenih i 450.000, odnosno 43 posto izbjeglica.

"Kada je riječ o interno raseljenim osobama, njih je trenutno u BiH gotovo 100.000 - oko 30.000 u Federaciji BiH i više od 60.000 u Hercegovini u Republici Srpskoj", navodi ministrica Borovac.

Od ukupno 440.000 uništenih stambenih jedinica obnovljeno je i nanovo izgrađeno 340.000, a izvršen je i gotovo stoprocentni povrat imovine.

Realizirano je 50 posto aktivnosti iz Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma.

"Od ukupno predviđene obnove i izgradnje više od 34.000 stambenih jedinica u 138 općina, a za šta je trebalo osigurati 1,2 milijarde KM, izvršena je, odnosno u toku je obnova i izgradnja 17.400 stambenih jedinica u vrijednosti 777 miliona KM, u svrhu rješavanja pitanja kolektivnih centara, regionalnog i individualnog povratka", ističe ministrica Borovac.

Po njenim riječima, neophodno je nastaviti provedbu Strategije, s akcentom na održivi povratak za što je neophodno osigurati zaposlenje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu povratnika, bolje uvjete za obrazovanje i ostale pretpostavke za život dostojan čovjeka u 21 stoljeću.

Ministrica navodi da su povratnici najranjivija kategorija bh. stanovništva i umnogome se primjena temeljnih ljudskih prava ogleda u odnosu prema njima u cijeloj BiH.

"Činjenica da je izvršen gotovo stoprocentan povrat imovine govori o visokom stepenu zaštite ljudskih prava povratnika. Međutim, taj ideal nije postignut kada je riječ o zaštiti temeljnih prava povratnika koji se i dalje bore za rješavanje osnovnih egzistencijalnih problema kao što je elektrifikacija, uspostava vodovodnih instalacija, putne infrastrukture, a onda i problema zapošljavanja, obrazovanja, adekvatne zdravstvene zaštite, što je neophodno da bi se uopće moglo govoriti o održivom povratku", naglašava Borovac.

Dodaje da, sve dok postoji volja i spremnost bh. građana za povratak, "naša obaveza je da im i pomognemo u tome".

Foto: FENA
Foto: FENA

Ministrica Borovac je naglasila da je Regionalnim stambenim programom planirana izgradnja 5.400 stambenih jedinica za više od 14.000 osoba.

"Trenutno imamo odobrenih 41,3 miliona eura koji su osigurani za stambeno zbrinjavanje 1.870 porodica u više od 60 općina u BiH", navela je ona.

Kao bitno je istaknula to da su odobreni svi potprojekti, u međuvremenu, i da je počela njihova realizacija.

"To praktično znači da mi već sada na terenu, i u RS-u i u Federaciji BiH, imamo izgradnju oko 170 stanova - obnovu u vidu građevinskog materijala 20 objekata i obnovu 150 objekata na terenu koja je počela, da li je to izgradnja kuće ili obnova kuće, ali uglavnom te aktivnosti su krenule", kazala je Borovac.

Za drugi potprojekat u okviru kojeg će biti osigurano 780 stambenih rješenja za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u BiH, svi korisnici su već identificirani.

"Pri kraju je planiranje, projektovanje ili javna nabavka za izvođenje radova i ta faza također kreće početkom godine. Oni će u 2016. godini biti završeni", najavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Po njenim riječima, proces realizacije Regionalnog stambenog programa naizgled teče sporo, jer donatori traže da se izvrši verifikacija, odnosno utvrdi ne samo kroz aplikacije nego i na terenu da li je zaista riječ o najugroženijim osobama koje do sada nisu ni na koji način riješili svoje stambeno pitanje niti imaju novostečene imovine, a žele se vratiti u BiH.

Ministrica Borovac je istaknula da se do kraja 2017. godine planira zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Foto: FENA
Foto: FENA

Ističe da se rješavajem tog problema na velika vrata uvodi i vid socijalnog stanovanja, kroz koje će biti riješeno i pitanje kolektivnih centara. Rješavanjem tog pitanja, rješava se stambeno pitanje za 7.247 osoba, kroz izgradnju 51 i obnovu 31 zgrade s 2.611 stabenih jedinica.

Uplaćena je prva tranša od CEB-a od šest miliona eura. Planiraju se izgraditi ili rekonstruirati 774 stambene jedinice.

Provode se aktivnosti na reviziji postojećih projekata, raspisivanju poziva za javne nabavke (tenderi) za projektovanje i pripremu tenderskih dosjea za izbor nadzora i izgradnju ili rekonstrukciju.

Ove aktivnosti su u toku u FBiH na 456, u RS-u na 170 i u Brčko Distriktu na 148 stambenih jedinica.

Ministrica Borovac je izdvojila i aktivnosti na elektrifikaciji povratničkih domova.

"Upravo provodimo s 20 općina elektrifikaciju za više od 400 povratničkih domova. Riječ je o projektu vrijednom 1.400.000 maraka. Kada okončamo taj posao doći ćemo do cifre od više od 2.200 stambenih jedinica koje su priključene na elektromrežu od 2004. godine, u što je u kumulativu, putem Komisije za izbjeglice i raseljene osobe, uloženo 14,5 miliona KM", navela je ministrica Borovac.

No, ističe, ni time problem elektrifikacije nije riješen. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, još oko 1.600 povratničkih domova, mahom u istočnoj Bosni, je bez struje.

"Ta cifra govori o veličini tog problema koji prioritetno moramo riješiti. Ulažemo maksimalne napore, ali kao i u mnogim drugim pitanjima, ključni problem je nedostatak novca da se ovo pitanje riješi u razumnom roku", rekla je Borovac.

Govoreći o iseljeništvu, iznijela je podatak da u 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz BiH.

Dodaje da je najveći broj naših iseljenika riješio status u zemljama prijema. Međutim, prema podacima UNHCR-a s kraja 2014. godine, registrirane su 21.892 osobe iz BiH u statusu izbjeglice. Prema podacima UNHCR-a iz 2013., najveći broj izbjeglica iz BiH registriran je u Srbiji - oko 15.000, a mnogo manji broj ih je u Hrvatskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Njemačkoj...

Ministrica Borovac ističe da se godišnje u BiH slije od 2,5 do tri milijarde KM dotacija od naše dijaspore, te dodaje da je riječ o iznimno značajnim sredstvima, jer ta svota čini i do 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda.

"Ministarstvo je počelo izradu politike o saradnji s dijasporom iz koje trebaju proizaći i ključni zakonski dokumenti kojima ćemo konačno regulirati odnose s dijasporom na obostrano zadovoljstvo", zaključila je ministrica Borovac.