BiH
7

Uskoro rekonstrukcija i gradnja 30 novih stanova u kolektivnom centru u Hrasnici

Piše: A. B.
Kolektivni centar u Hrasnici (Foto: Edin Hadžihasić)
Kolektivni centar u Hrasnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon više od 20 godina Bosna i Hercegovina i dalje ima više od 100 kolektivnih centara, a u ovoj godini planirana je rekonstrukcija kolektivnog centra u sarajevskom naselju Hrasnica i gradnja 30 novih stanova.

U razgovoru za portal Klix.ba jedna od korisnica kolektivnog centra u Hrasnici na adresi Igmanskih bataljona, Nusreta Ljubunčić kazala je da već 20 godina seli i boravi po kolektivnim centrima u Bosni i Hercegovini.

"Trenutno sam u kolektivnom centru u Hrasnici, a resorno Ministarstvo nam je prije četiri godine obećalo da ćemo se preseliti u nove stanove na Šipu. Gradnja je stala iste godine, a nismo dobili obrazloženje kako i zašto. Dosta nam je više selidbe, neka nam nađu neka trajna i konkretna rješenja", kazala je Ljubunčić.

Rješenje im je obećalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, koje je najavilo rekonstrukciju centra i gradnju novih stanova. Prema riječima resorne ministrice Alme Dautbegović, postojeći objekat neće biti izmješten, kao što se spekuliralo u javnosti, već rekonstruiran.

"U kolektivnom centru u Hrasnici, privremeni smještaj koristi 20 porodica (49 lica) od kojih je 11 porodica (26 lica) s priznatim statusom raseljenog lica i 9 porodica (23) lica u stanju socijalne potrebe. U našem centru uslovi smještaja su zadovoljavajući i pratimo sve uslove i standarde definirane zakonskom regulativom. Osobe koje borave u centru imaju zadovoljavajući stambeni prostor, nesmetan pristup i korištenje mokrih čvorova, besplatan vešeraj, potrošnju električne energije, centralno grijanje", kazala je za Klix.ba ministrica Dautbegović.

Ministarstvo kandidiralo projekat "Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici"

Resorno Ministarstvo je u okviru programa „Zatvaranje kolektivnih centara u BiH“, kandidiralo projekat „Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici“, u okviru kojeg je planirana izgradnja cca 30 stanova (strukture jednosobni, dvosobni i trosobni).

"Navedeni program će finansirati Razvojna banka Vijeća Evrope u ukupnom iznosu od 60 miliona eura, a nadamo se da će biti realiziran u toku ove godine. Ministarstvo će u narednom periodu s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Općinom Ilidža, potpisati sporazum o saradnji na sprovođenju ovoga projekta", istaknula je Dautbegović za Klix.ba.

Gradnja 30 novih stanova za više od 20 porodica

Ministrica je dodala da će se nakon završene rekonstrukcije objekta, useliti sadašnji korisnici privremenog smještaja u kolektivnom centru i određeni broj porodica koje koriste neki od drugih vidova alternativnog smještaja na području KS-a. Za vrijeme rekonstrukcije kolektivnog centra u Hrasnici, Ministarstvo će pokriti troškove privremenog stanovanja za sve sadašnje korisnike smještaja.

U decembru prošle godine u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, održan je sastanak na temu: Implementacija Projekta CEB II – "Zatvaranje kolektivnih centara u BiH" i usaglašavanje teksta Sporazuma o realizaciji projekta rekonstrukcije objekta kolektivnog centra u Hrasnici. Na sastanku je zaključeno da će se realizacijom ovoga projekta u ovoj godini zatvoriti i posljednji kolektivni centar u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.

Portal Klix.ba ranije je pisao o problemima u sarajevskom kolektivnom centru u Hrasnici, gdje je tada od 21 porodice, koliko je bilo smješteno u centru, samo nekolicina imala kupatilo u sklopu sobe koju koristi. Prema posljednjim podacima Ministarstva, u Bosni i Hercegovini je registrirano preko sedam hiljada izbjeglica i raseljenih osoba, koje su smještene u kolektivnim centrima i čekaju rješenje stambenog pitanja.