BiH
1

Kolekcija Farnesina za 20 godina Dejtona i počast žrtvama terorizma

Klix.ba
Nakon La Scale, dan nakon Srebrenice, Italija obilježava potpisivanje Dejtonskog sporazuma putem druga dva velika kulturna događaja: remek-djela iz Kolekcije Farnesina i koncert Teatra Verdi iz Trsta i Sarajevske filharmonije.

"Univerzalnom snagom kulture, Italije šalje signal nade odgovarajući tako na terorističke akte koji su pogodili i Bosnu i Hercegovinu proteklih dana. Danas naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", riječi su kojima je italijanski ministar kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije Dario Franceschini počeo posjetu Sarajevo povodom dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma i neposredno nakon terorističkog atentata u kojem su živote izgubila dva vojnika BiH.

Ministar Franceschini, u pratnji talijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, susrest će se sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem i sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. U centru razgovora, stanje bilateralnih kulturnih odnosa i projekti saradnje koji će biti implementirani u okviru Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta između Italije i Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu u aprilu ove godine. Fokus će biti i na evropskom putu BiH, na situaciji u kojoj se nalaze bosanskohercegovačke institucije kulture i na Kolekciji Ars Aevi koju će ministar Franceschini posjetiti u pratnji njenog osnivača, Envera Hadžiomerspahića, i ministra Osmanovića.

Ministar Franceschini je rekao da je Italija dokazala neprekidno zalaganje za kulturu u Bosni i Hercegovini.

"Namjeravamo nastaviti ići ovim putem, zahvaljujući novom Sporazumu o kulturnoj saradnji. Očekujemo od bosanskohercegovačkih vlasti da sa tom istom našom odlučnosti, nasljeđu i kulturnim institucijama ove zemlje, vrate značaj i finansijska sredstva potrebna za njihovo očuvanje", dodao je.

U 18:30 sati ministar Franceschini i ministar Osmanović zajedno će otvoriti izložbu “Remek- djela iz Kolekcije Farnesina“ u Umjetničkoj galeriji BiH, centralni događaj Mjeseca italijanske kulture u BiH - MIK 2015, kojim Italija obilježava 20 godina dejtonskog mira u BiH. Sutra, uslijedit će zajednički koncert “Note mira“ Lirskog teatra “Giuseppe Verdi“ iz Trsta, Sarajevske filharmonije i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izložba savremene umjetnosti Kolekcije Farnesina, koja će biti postavljena u Sarajevu do 14. decembra, uključuje više od 50 djela iz Kolekcije Ministarstva vanjskih poslova Italije, među kojima su i remek-djela umjetnika kao što su Pistoletto, Kounellis, Burri, Fontana, Manzoni i Capogrossi.