Kultura
0

Koncertom Violete Smailović-Huart zatvara se Mjesec italijanske kulture u BiH

FENA
Koncertom violinistkinje Violete Smailović-Huart večeras u Umjetničkoj galeriji BiH, kojim se inaugurira festival ''Muzika na žici Music on the string'', bit će zatvoren ''Mjesec italijanske kulture u BiH''.

U Umjetničkoj galeriji BiH postavljena je i Kolekcija Farnesina. Izložbu remek-djela italijanske savremene umjetnosti moguće je pogledati do 14. decembra.

"Odluka da se muzički festival 'Muzika na žici' inaugurira u prostorijama gdje je ugošćena Kolekcija Farnesina je dodatni znak prijateljstva i dubokih kulturnih veza između Italije i BiH. Uz violine Eziaje Di Labio i talenat Violete Smailović zatvara se treće izdanje Mjeseca italijanske kulture", kazao je ambasador Italije Ruggero Corrias.

Ovo izdanje festivala ''Muzika na žici'', uz pokroviteljstvo Ambasade Italije i podršku Intesa Sanpaolo Banke, posvećeno je umjetnosti i boji, uz počasnog gosta, graditeljicu violina iz Italije, Eziaju Di Labio i njene muzičke instrumente, ručno oslikane.

Tokom festivala, koji će biti održan od 10. do 13. decembra u Sarajevu, umjetnica Di Labio, vodit će radionice izrade violina prema tradiciji Škole bolonjske umjetničke izgradnje violina.

Violeta Smailović-Huart nastupit će svirajući na jednoj od violina Eziaje Di Labio izvodeći djela Berioja, Ligetija i Heidricha, najavljeno je iz Ambasade Italije u BiH.