Internacionalni festival "Muzika na žici" ove godine donosi raznovrstan program

F
FENA
3.12.2015. u 11:24
94
0
Internacionalni festival "Muzika na žici" ove godine donosi raznovrstan program
94
Internacionalni festival "Muzika na žici" ove godine donosi raznovrstan program
Ljubitelji muzičke umjetnosti u Sarajevu će od 10. do 13. decembra imati priliku prisustvovati vrhunskim koncertima koji će biti održani u okviru 5. Internacionalnog festivala "Muzika na žici".
Ovogodišnja programska koncepija Festivala inspirisana je saradnjom sa Umjetničkom galerijom BiH, gdje će i biti upriličeno svečano otvaranje Festivala u impresivnom ambijentu izložbe remek-djela iz italijanske kolekcije Farnesina.

Sve naredne koncertne večeri bit će obogaćene umjetničkim radovima eminentnih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Gabrijela Jurkića, Ismeta i Ismara Mujezinovića, Nesima Tahirovica te Mustafe Skopljaka.

Kao i proteklih godina i peto izdanje ovog jedinstvenog Festivala ponudit će mnoštvo raznolikih edukativnih programa, predavanja, radionica, te koncerte na kojima će se sarajevskoj publici predstaviti vrhunski muzički umjetnici od kojih organizatori izdvajaju Vasilija Shcherbakova (klavir- Moskva), Mathiasa Johansena (violončelo-Njemačka), Barry Greena (kontrabas - SAD).

Neizostavno je i učešće priznate violinistice, ujedno i umjetničke direktorice festivala Violete Smailović-Huart koja odnedavno radi kao profesorica na istorijski znamenitoj muzičkoj akademiji Schola Cantorum u Parizu.

Shodno tematici ovogodišnjeg Festivala, centralno djelo festivalskog programa bit će "Slike sa izložbe" Modesta Mussorgskog, koje će publika čuti u originalnoj verziji za klavir, ali i u ekskluzivnom aranżmanu Jacquesa Cohena za gudački orkestar koji ovo djelo predstavlja u potpuno drugim zvučnim bojama.

Peti Festival "Muzika na žici" predstavit će još neke neobične programe poput izložbe naslikanih gudačkih instrumenata "Violino d’autore", na kojima će pojedini muzičari i svirati, uz aktivno učešće i graditeljice ovih instrumenata Ezie Di Labio koja će održati i predavanja o graditeljstvu i tradiciji gradnje violina u Italiji.

Seminar o temi "Eliminisanje treme" održat će Barry Green, kontrabasista koji je ujedno i internacionalno priznati stručnjak za postizanje slobode na podijumu. Njegova predavanja su namijenjena svima koji se nalaze na sceni, dakle mogu biti od koristi ne samo muzičarima nego i glumcima, baletanima, spikerima, pa čak i advokatima.

Ulaz na koncerte u Domu Oružanih snaga BiH, kao i za druge progame je slobodan, saopćeno je iz Festivala.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: