BiH
10

Kolegij skupštine KS razmatra zahtjeve Plenuma građana i građanki

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrani zahtjevi Plenuma građanki i građana Sarajeva, počela je u 10.30 sati u prostorijama Gradske uprave Sarajeva.

Kako je najavljeno u prvom dijelu zasjedanja Kolegij će razmatrati pripreme za sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo koja je planirana za 24. februara.

U drugom dijelu sjednice Kolegij će u proširenom sastavu s predstavnicima stranaka koje nisu članovi Kolegija razmatrati zahtjeve Plenuma građana i građanki Sarajeva i eventualno odrediti termin za razgovore Kolegija s predstavnicima Plenuma.

Plenum građana i građanki Sarajeva predao je četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne vlade Kantona Sarajevo.

Zahtjev je i revizija plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.