BiH
1

Kolege ispratile Hasana Bećirovića: Bio je čovjek velike snage koji se borio za BiH

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom smrti bošnjačkog delegata u Domu naroda parlamenta BiH Hasana Bećirovića danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH održana komemoracija na kojoj su se od svog kolege oprostili predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i Staša Košarac, te poslanik u Predstavničkom domu Mehmed Bradarić.

Prema Čovićevim riječima, Bećirovića su odlikovali visoka profesionalnost, korektnost i demokratičnost.

"Bio je otvoren za saradnju i iznalaženje dobrih rješenja za opšte dobro", istakao je Čović, konstatujući da su Bećirovićeve ljudske i profesionalne vrline doprinijele da su ga svi voljeli.

Košarac je naveo da je Bećirovićevom smrću prestao život dragog čovjeka i izvanrednog kolege.

"Bio je pun energije i ostavljao je snažan i specifičan pečat. U Domu naroda važio je za čovjeka velikog formata i velike snage", naglasio je Košarac dodavši da je bila privilegija poznavati Bećirovića.

Ističući da je srećan što ga je poznavao Bradarić je rekao da je Bećirović, kao rijetko ko, bio podjednako uspješan kao intelektualac, ekonomista, privrednik i političar te brižan suprug, otac i djed.

"Zalagao se za kritički pristup u svemu što radi i borio se za BiH po mjeri čovjeka, evropskog čovjeka", dodao je Bradarić.

Komemoraciji su prisustvovali članovi Bećirovićeve porodice, poslanici i delegati u Paralmentarnoj skupštini BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predstavnici Parlamenta Federacije BiH te rukovodstvo SDP-a BiH, čiji je Bećirović član bio.

Bećirović je poslije duge i teške bolesti preminuo 20. aprila, a biće sahranjen danas u Tuzli.

Hasan Bećirović rođen je 1950. godine u Podgorju, Banovići, a tokom radnog vijeka obavljao je niz odgovornih funkcija u brojnim privrednim kolektivima.

Funkciju delegata u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH Bećirović je obavljao u u aktuelnom mandatnom razdoblju od 2010-2014. godine, a ranije je obavljao funkcije ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH te poslanika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta.