16 godina od reintegracije Grbavice
0

Koldžo: Žrtve fašističkog terora se ne smiju zaboraviti

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Polaganjem cvijeća na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić te učenjem Fatihe i minutom šutnje, danas je počelo obilježavanje dana reintegracije sarajevskog naselja Grbavica.

Delegacija Općine Novo Sarajevo, predstavnici nekoliko udruženja te učenici osnovnih škola sa područja Grbavice su posjetili i Šehidsko mezarje Kovači, spomen-obilježje u Gornjim Kovačićima, spomen-park Vraca i spomen-obilježje Grbavica kako bi odali počast palim braniteljima.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je istakao kako se već tradicionalno svake godine prisjećaju ovog dana i odaju počast svim borcima i građanima, žrtvama fašističkog terora koji je vladao te četiri godine.

"Taj dan najviše je značio građanima, stanovnicima Grbavice, koji su faktički bili izbjeglice u svom gradu. Danas je Grbavica jedno moderno i urbano naselje i mi na ovaj način želimo podsjećati građane, a ponajviše one najmlađe, šta se to ovdje događalo, te ne dopustiti da se zaboravi", naglasio je Koldžo.

Zikrija Bajramović, nekadašnji borac 101. motorizovane brigade Armije RBiH i sam je učestvovao u oslobađanju Grbavice. Iako, kako kaže, nije živio u tom naselju, radovao se što su vratili svoje teritorije.

"Tužno je sjećati se svega onoga što se dešavalo prije. Međutim, taj dan je vladala ogromna radost. Mi, vojnici smo se radovali povratku svojih teritorija, a stanari povratku u svoje domove. Agresori nisu ostvarili svoj naum, pobijedila je Božija pravda", kazao je Bajramović.