Godišnjica masakra
0

Na današnji dan na Markalama ubijeno 68, a ranjene 144 osobe

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Na današnji dan prije 18 godina, granata ispaljena sa agresorskih polažaja ubila je 68, a ranila 144 naša sugrađana na pijaci Markale.

Brojne delegacije, rodbina, prijatelji i komšije i pored niskih temperatura okupili su se jučer na mjestu masakra kako bi odali počast ubijenim. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje sjetili su se svih onih nedužnih građana koji su poginuli tog kobnog dana.

Obilježevanju su prisustvovali i građani koji su tog dana bili svjedoci užasnog zločina koji je počinio agresor.

"Bila sam na pijaci tog dana. Odjednom se začuo strašan prasak i zacrnilo mi se ispred očiju. Kada sam poslije toga otvorila oči imala sam šta vidjeti. Tijela osakaćenih ljudi bila su na sve strane, a krvi je bilo poput nekog velikog jezera. Bila sam ranjena u ruku. Nekako sam se pomakla do Tržnice, gdje su me dočekala dva vojnika. Stavili su me u gepek i odvukli do bolnice...", priča Sejda Guta.

Zijada Rizvu su tog dana pozvali u tadašnju Vojnu bolnicu kako bi dao krv za ranjene.

"Dok smo stajali u redu u bolnici, po hodnicima su bila tijela naših sugrađana bez ruku, nogu i na druge načine osakaćena. Onda su mi javili da mi je i otac među ubijenim, otrčao sam do mrtvačnice i našao ga tamo. Tu sliku nikada neću zaboraviti, kao da je jučer bilo. I danas se sa bolom prisjećam svega“, navodi Rizvo.

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, kazao je za Sarajevo-x.com kako neki i danas pokušavaju mijenjati činjenice.

"To je historijska činjenica koja je dokazana i u Hagu i okarakterisana kao zločinački akt. Ovo ne smijemo negirati, a kamoli zaboraviti", naglasio je Behmen.

Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo, istakao je kako su Sarajlije ubijeni samo zato što su htjeli živjeti normalno i dostojanstveno u jednom multikulturalnom društvu. Iako je proglašeno stanje prirodne nesreće, ipak smo željeli obilježiti ovaj važan datum i svima prenijeti poruku da ovo nikada i nigdje nećemo zaboraviti, riječi su premijera Musića.