{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kojović: Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći košta građane više od 250.000 KM

F
27.8.2014. u 18:40
132
9
Kojović: Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći košta građane više od 250.000 KM
132
Kojović: Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći košta građane više od 250.000 KM
Peđa Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović smatra da jedan od ciljeva osnivanja Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo je bio budžetska ušteda za plaćanje advokata, jer svaki građanin ima pravo na pravnu zaštitu ako je u sporu a nema novaca da plati zastupnika.
Zastupnici Skupštine Kantona danas razmatraju Izvještaj o radu tog zavoda sa finansijskim izvještajem za 2013. godinu.

Kojović je u izjavi za medije podsjetio da kada je tadašnja ministrica pravde i uprave KS-a Dijana Tabori podnosila prijedlog za osnivanje tog zavoda, Naša stranka je insistirala da se ionako preglomazna administracija ne povećava.

"Tražili smo da se racionalizacijom u državnoj službi kadrovski obezbijedi ovaj neophodan državni organ. Dobili smo uvjeravanje da će tako biti urađeno, a današnji izvještaj međutim jasno pokazuje šta je Vlada napravila, odnosno, za šta će građani plaćati", kazao je Kojović.

Podsjetio je da Zavod ima direktora, ima dva zamjenika direktora i nekoliko namještenika koji se bave računovodstvenim i administrativnim poslovima, a da "svi ovi direktori, zamjenici i uredske službe služe dvojici, trojici pravnika koji, sudeći po izvještaju uglavnom popunjavaju formulare građanima".

Kojović je naglasio da Izvještaj međutim ukazuje da se i dalje angažuju advokati, da se ne zna kolika je, ako je uopće ima, zapravo ušteda u kantonalnom budžetu, "ali se zna da ovaj zavod košta građane više od 250.000 KM“ i da će njegovi troškovi samo rasti jer se i u samom izvještaju traži odobrenje za nova radna mjesta.

- Ovakav način razmišljanja, ovakav odnos prema javnom novcu i interesima nas je i doveo u ovako složenu ekonomsku situaciju - neopravdan, politizovan, rast državne administracije koja najveći dio sredstava troši za sopstvene plate i naknade - rekao je Kojović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: