BiH
65

Kojović zatražio pokretanje stečajnog postupka u GRAS-u

FENA
Poslanik Naše stranke u Skupštini KS-a Predrag Kojović predložio je danas, na hitnoj sjednici Skupštine o stanju u GRAS-u i mjerama za izlazak iz krize u kojoj se to preduzeće nalazi, da Vladi KS-a bude preporučeno da u skladu sa zakonom, i u koordinaciji s drugim kantonalnim organima uključujući i Tužilaštvo, pokrene stečajni postupak u KJKP GRAS.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Izudin Bajrović prethodno je postavio pitanje da li je cilj današnje sjednice spasiti ili uništiti GRAS.

Po njegovom mišljenju, GRAS bi bilo lako uništiti, a teže, ali moguće, spasiti iako mu se čini da neki već znaju odgovor šta učiniti s tim preduzećem.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić predložio je da zaključcima koje je predložilo rukovodstvo GRAS-a bude dodat zaključak da se štampanje kupona i karata odvija u okviru ili pod kontrolom Ministastva finansija KS-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS-a Kemal Ademović predložio je da na današnjoj sjednici budu objedinjeni zaključci ali da izjašnjavanje o njima ostave za redovnu sjednicu Skupštine koja je zakazana za 23. decembar.

Također, Ademović je predložio svoje zaključke kojim bi svaka nezakonita obustava rada GRAS-a kao i svako namjerno oštećenje imovine u vrijednosti više od 50 KM rezultiralo prestankom radnog odnosa a ista sankcija, za radnike GRAS-a, slijedila bi i za svako nazakonito sticanje protivpravne koristi te svako nabavljanje, distribuciju i konzumiranje alkoholnih pića.

Zaim Backović, poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović, predložio je da Skupština zaduži Upravu GRAS-a da sve poslovanje uskladi sa zakonskom regulativom te da osnivaču predloži ukidanje svih funkcionalno nespojivih cjelina preduzeća.

Također, predložio je da Vladi KS-a bude upućen zahtjev da osigura ravnopravan pristup javnom prijevozu građanima KS-a a Upravi GRAS-a da po hitnoj proceduri predloži organizacionu shemu i sistematizaciju s rasporedom radnika po imenu i prezimeniu - rok 31. januar 2014.

Peti Backovićev zaključak odnosio se na zaduživanje Ministarstva finansija KS-a da preuzme štampariju i uvede puni nadzor nad štampanjem karata i kupona, jer se radi o vrijednosnim papirima.

Sjednica Skupštine KS-a je u toku.