BiH
434

Skupština KS usvojila zaključak na osnovu kojeg svi studenti neće imati popust na GRAS-ove karte

Klix.ba/FENA
Skupština KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo danas je sa 24 glasa za, jednim suzdržanim i dva protiv, usvojila zaključke koje je preduzeće GRAS predložilo Skupštini.

Zaključci, između ostalog podrazumijevaju, da se pripremi penzioniranje svih onih uposlenika GRAS-a koji naredne godine idu u penziju. Usvojen je zaključak koji se odnosi na smanjenje plaća radnicima za deset posto, kao i umanjenje toplog obroka s 12 na osam KM dnevno. Uprava GRAS-a se zadužuje da u roku od deset dana Ministarstvu saobraćaja dostavi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te iskaže eventualni višak radnika i program zbrinjavanja, a zatražena je i zabrana dodatnog zapošljavanja novih radnika. Usvojen je i zaključak kojim je Vlada KS-a dužna uskladiti tarifni sistem u smislu povećanja subvencija, s tim da cijena osnovne pojedinačne i mjesečne karte ostaje ista.

Također je podržano da Vlada sufinansira nabavku po 10 polovnih autobusa i trolejbusa do 1. jula 2014. godine te da u saradnji sa Sindikatom komunalne privrede KS-a preispita korekciju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i zaposlenika iz oblasti komunalne privrede KS-a, u smislu njegove primjene u roku od 15 dana. Tu je i zaključak da su svi budžetski korisnici dužni kupovati kupone.

Skupština se izjašnjavala i o zaključcima zastupnika, odnosno prijedlozima, tako je usvojen zaključak Amira Zukića da Ministarstvo finansija preuzme štampanje karata. Zastupnik Nedžad Fazlija je tražio da se subvencije karata određuju po ukupnoj imovinskoj situaciji svakog domaćinstva, a ne da automatski svaki student, prijmera radi, ima popust na kartu, već da to imaju svi oni sa težom materijalnom situacijom.

Također prihvaćen je i set zaključaka dopredsjedavajućeg Ademovića (SDA) koji se odnose na to da će svako protivpravno pribavljanje imovinske koristi na štetu preduzeća bez obzira na visinu smatrat će se težom povredom službenih dužnosti i to će biti osnova za raskid ugovora s radnikom. Povreda radne dužnosti podrazumijeva unošenje i konzumiranje alkoholnih pića u krug preduzeća i vozila, a ukoliko se to desi radniku će prestati radni odnos. Težom povredom dužnosti se prema ovom zaključku smatra i oštećenje imovine u iznosu većem od 50 KM, a i svaka nezakonita obustava rada.

Premijer KS Suad Zeljković je nakon izglasavanja zaključaka kazao da neki od njih nisu u skladu sa zakonom. Premijer je rekao da je nesprovodiv zaključak o subvencioniranju karata na osnovu primanja cijele porodice, a tu su još i neki koje premijer smatra nezakonitim i neprovodivim. Nakon toga, Ademović koji vodi sjednicu je kazao da u nekim usvojenim zaključcima ne vidi ništa neizvodivo i nezakonito. Kako će se stvari odvijati ostaje da vidimo.