Parlament FBiH
138

Kojović: Ponašanje vladajuće većine danas koštalo građane 12-15 hiljada KM

Piše: I. Č.
Foto: Naša stranka
Foto: Naša stranka
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je danas za 12 sati, ali je po uobičajenom šablonu, bez ikakvih objašnjenja, kasnila više od sat vremena. Nakon sata diskusije o Zakonu o PIO-MIO zatražena je "petnaestominutna" pauza koja je potrajala tri sata.

Prva tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici bio je Zakon o PIO, koji se po hitnom postupku našao pred delegatima na zahtjev Vlade Federacije BiH. Prijedlog ovog zakona prvi put se našao na dnevnom redu još avgusta prošle godine, a među vladajućom koalicijom su još uvijek oprečna mišljenja glede usvajanja ovog zakona.

Delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH Predrag Kojović kazao je za Klix.ba da se prvih sat vremena diskusije o ovom zakonu ponovo raspravljalo o argumentima koji su protiv zakona, a uglavnom su ih iznosili delegati koji čine vladajuću većinu i čiji ministri predlažu ovaj i ovakav zakon.

"U 14 i 45 Klub Bošnjaka je zatražio pauzu od 15 minuta, a poslije su novinari otkrili da su delegati SDA i HDZ-a prvo otišli da ručaju, a onda, oko 16 sati, zakazali sjednice svojih klubova. Ostalima niko nije rekao da se pauza produžava", napomenuo je Kojović.

On tvrdi da je današnja sjednica dokaz da koaliciju na vlasti održava samo borba za očuvanje fotelja u izvršnoj vlasti i pristup javnom novcu kojim će ove stranke finansirati svoje predizborne kampanje.

"To je pokazatelj kakav bahat i pervertiran odnos ljudi iz ovih stranaka imaju prema građanima BiH. Ne samo da je ova vlast rekorder po broju zakona koje je osporio ustavni sud, ne samo da zbog njih ostajemo bez tranše MMF-a i novac umjesto tražimo po komercjialnim bankama, nego njihov odnos prema najvišim zakonodavnim organima ove zemlje je ponižavanje tih institucija a samim tim i ponižavanje BiH i njenih građana", kazao je Kojović.

Dodao je da je to toliko politički apsurdno i ljudski degutantno to što se događa posljednjih sedmica da nije siguran da li je dobro ili loše što se sjednice ovih zakonodavnih tijela ne prenose uživo putem medija.

"Prvi put se ovaj zakon pojavio pred delegatima Doma naroda u avgustu prošle godine i od tada pa do danas raspravljamo o dvije odredbe tog zakona. Pri tome, ne radi se o nekom ideološkom pitanju nego o matematici", dodaje Kojović.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li finansijski sistem može ili ne može izdržati koeficijent od 14, 3.

"HDZ-ova ministrica finansija tvrdi da ne može, kao i Vlada, a HDZ-ovi delegati tvrde da može. U međuvremenu je zbog najave zakona došlo do ogromnog povećanja zahtjeva za prijevremenu penziju, izgubljena je tranša MMF-a, i kada tome pridodate nemale troškove zasjedanje Doma naroda koji je sazivan zbog ovog zakona shvatite da je novac koji bi možda i pokrio razliku između dva koeficijenta potrošen u svađanje oko njegove visine", napomenuo je predsjednik Naše stranke.

Kojović naglašava da je korist i svrha zakonodavnog Doma veoma upitna, jer košta građane Federacije BiH skoro pet miliona konvertibilnih maraka godišnje.

"Osim toga, svako zasjedanje košta dodatih 12-15 hiljada KM", zaključio je Kojović, aludirajući na putne i druge troškove...