BiH
141

Kojović: Neodgovornost Ministarstva odbrane nanosi ogromnu štetu svima u BiH

Klix.ba
Predrag Kojović
Predrag Kojović
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović pozvao je na odgovornost ministricu odbrane Marinu Pendeš, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, zbog potpunog rasula u strukturi upravljanja Ministarstva odbrane, kao i nanošenja štete ugledu Ministarstva i države BiH u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Sa potpunim razumijevanjem za delikatnost postojeće političke situacije, ipak ono što se zadnjih dana dešava u i oko Ministarstva odbrane je skandalozno. Prvenstveno mislim na činjenicu da je ministrica Pendeš ove dramatične dane odlučila da provede na godišnjem odmoru. Njeno javljanje telefonom i saopštavanje medijima vlastite neobaviještenosti o tome šta se dešava u Ministarstvu je ismijavanje institucije na čijem je, navodno, čelu", kaže Kojović.

Kojović dodaje da je posljednji incident sa povlačenjem saopštenja o sastanku predstavnika Ministarstva sa predstavnicima Oružanih snaga – kap koja je prelila čašu i zahtijeva da ministrica i zamjenik podnesu ostavke.

"Ni mala firma sa 2-3 zaposlena radnika ne bi dopustila sebi situaciju da pošalju saopštenje u javnost, pa onda traže njegovo povlačenje. Posebno je to zabrinjavajuće u delikatnom kontekstu u kojem se nalaze MO i OS. Ako i sami nemaju kapacitet da razmrse postojeću političku situaciju, sigurno je da su ministrica odbrane i njen zamjenik prije svega svojom neodlučnošću u dosljednom sprovođenju zakona a potom i iskazanom neodgovornošću u komunikaciji sa uznemirenom javnošću samo doprinijeli podizanju osjećaja nesigurnosti kod građana", kaže Kojović.

Kojović dodaje da odgovornost snosi i predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić, koji svih ovih dramatičnih dana, "izbjegava išta učiniti, da ne bi i sam valjda napravio grešku, što nije državnički stav".

"Krajnja instanca u ovom slučaju su, naravno, stranačka rukovodstva vladajuće koalicije na državnom nivou, koja umjesto da su mudrom kooperacijom iskontrolisala svjesno proizvođenje ustavne krize od strane Dodika, samo doprinijela povećanju nemira u javnosti i među građanima. Bespotrebni i kontraproduktivni, provokativni, pa čak i agresivni – bili su paradoksalno liliputanski nastupi prema Evropskoj uniji i NATO-u. Ako nemamo konsenzus o tim stvarima, to nije razlog za agresivnost prema bilo kojem globalnom faktoru. Moramo biti mudri, ali ne i nijemi, moramo biti smireni i razumni, ali ne i popustljivi; to je naša odgovornost i prema historijskom trenutku i prema svim građanima Bosne i Hercegovine", zaključuje Kojović, navodi se u saopćenju Naše stranke.