Predizborne pripreme
496

Kojović: Nećemo podržati kandidata za Predsjedništvo BiH čija retorika nije evoluirala od '90-ih

Piše: S. H.
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u razgovoru za Klix.ba komentarisao je aktuelnu političku situaciju u BiH, najavu Željka Komšića da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, politiku HDZ-a te pitanje da li će ta stranka imati kandidata za Predsjedništvo.

Kojović je za Klix.ba kazao da Naša stranka još uvijek razmatra pitanje eventualne kandidature nekog svog člana za Predsjedništvo BiH te da sužava broj kandidata.

Ono što je okupiralo javnost u posljednjih sedam dana je najava predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da će se kandidirati za Predsjedništvo BiH, što je izazvalo brojne reakcije. Komšić je već dva mandata odradio kao hrvatski član Predsjedništva BiH te se namjerava boriti i za treći.

Ipak, podršku neće dobiti od Naše stranke, a Kojović objašnjava da ne namjeravaju podržati kandidata čija retorika nije evoluirala od 1990-ih godina, iako su ranije postojali pregovori sa strankama lijevo od centra o zajedničkom nastupu.

"Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci imali niz razgovora o tome sa SDP-om. Činilo se tada da je i DF saglasan da stranke lijevo od centra imaju svog zajedničkog kandidata. Stvari su se očigledno promijenile po tom pitanju, barem što se DF-a tiče. Mi mislimo da bi to bilo dobro, ali nećemo pristati na kandidata čija retorika nije evoluirala od '90-ih koji misle da je politika busanje u patriotska prsa ili lupanje šakom o stol. Treba nam neko ko intelektualno i kulturološki pripada vremenu u kojem živimo", kazao je za Klix.ba Kojović.

On dodaje da bi na političkoj sceni voljeli vidjeti neke nove ljude, nekog ko kompromis u politici ne doživljava kao slabost nego kao sposobnost koja se cijeni.

"Jednostavno, voljeli bismo vidjeti neke nove ljude, neke svježe ljude koji imaju novu, drugačiju energiju, način razmišljanja, neko ko kompromis u politici ne doživljava kao slabost nego kao sposobnost koja se cijeni i neko ko je spreman da svu svoju energiju usmjeri na međuetničko pomirenje, reintegraciju zemlje i promišljenu dekonstrukciju dejtonskog ustava, posebno odredbi koje diskriminiraju građane po osnovu etničke pripadnosti ili nepripadnosti", smatra Kojović.

Kako će se u cijeloj ovoj priči postaviti HDZ ostaje da se vidi, ali Kojović smatra da nijedan član Predsjedništva BiH ne bi trebao raditi samo u ime etničke grupe iz koje dolazi, već u ime svih građana.

"Moram naglasiti sljedeće, Željko Komšić se deklariše kao Hrvat i po našem Ustavu i zakonima ima pravo da bude kandidat iz reda hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH i iako ga nećemo podržati spremni smo braniti to njegovo ili bilo čije pravo. Degutantna nam je argumentacija HDZ-a o legitimnim predstavnicima naroda. Posebno jer je jasno da je njima, HDZ-u, neshvatljiv koncept po kojem jednom izabrani član Predsjedništva, bez obzira na to iz koje etničke grupe dolazio, predstavlja i radi u interesu svih građana BiH, a ne samo one etničke grupe iz koje dolazi. Ne znam na osnovu čega, na osnovu koje ustavne ili zakonske odredbe, je gospodin Čović došao do zaključka da članovi Predsjedništva BiH predstavljaju i rade u interesu etničkih grupa iz kojih i sami dolaze. On se sasvim sigurno tako ponaša", naglašava Kojović.

Ipak, u periodu do izbora Kojović očekuje da će lideri vodećih stranaka u državi sve raditi da stvore predratnu atmosferu.

"HDZ je u većem dijelu poslijeratnog perioda, slično kao i Dodik, shvatio politiku kao nastavak rata drugim sredstvima, a dejtonski ustav je takve ideologije, ne samo ohrabrio, nego i omogućio mehanizme koji se mogu zloupotrijebiti za takve ciljeve. Nažalost, skoro pa ne treba sumnjati da će Dodik, Izetbegović i Čović u narednih 7-8 mjeseci činiti sve da do oktobra ponovo stvore predratnu atmosferu, jer ih samo ratom prestrašeni glasači mogu ostaviti na vlasti i van dometa antikoruptivnih zakona", zaključuje Kojović.