Čekajući vlast
348

Kojović: Manjinska vlada u FBiH nerealna, sve upućuje na to da će okosnicu činiti SDA, HDZ i SNSD

Piše: S. H.
Predrag Kojović (Foto: H. M./Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjednik Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kojović za Klix.ba je komentarisao političke izazove koji slijede, a prije svega formiranje vlasti na nivou FBiH i na državnom nivou.

Kojović je pozvao SDA i HDZ da obznane svoju koalicionu namjeru sa SNSD-om ukoliko imaju potrebnu većinu.

Na pitanje da li je realna tzv. manjinska vlada u FBiH, Kojović ističe da je to nerealno.

"Vrijeme je da SDA i HDZ javno obznane svoju koalicionu namjeru sa SNSD-om u FBiH i, ukoliko imaju potrebnu većinu, krenu u formiranje Federalne vlade. Mi ćemo, s druge strane, učiniti sve što možemo da formiranje Doma naroda sačeka odluku sudova po apelacijama u vezi s kontroverznom CIK-ovom odlukom", kazao je Kojović za Klix.ba.

Upozorava da postoje partije koje su spremne da tzv. "ubjeđivanjem" određenih poslanika sastave matematičku koaliciju.

"Federalna vlast, koju bi činila manjinska vlada sastavljena od Naše stranke, SDP-a i DF-a i još nekih eventualnih partnera, u ovom trenutku je nerealna. S druge strane, očigledno je da u Parlamentu imamo partije koje su, opet, spremne, već uobičajenom metodom 'ubjeđivanja' pojedinih poslanika, sklepati neku matematičku koaliciju radi opstanka u vlasti. Naša stranka neće ulaziti u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Na svim dosadašnjim sastancima s liderima SDP-a i DF-a, a dnevno smo u kontaktu, i oni su iznijeli takav stav, tako da je to stav Bh. bloka", naglasio je Kojović.

Dodaje da sve upućuje na to da će SDA, HDZ i SNSD uz vjerovatnu ispomoć pojedinih zastupnika činiti okosnicu vladajuće većine na federalnom i državnom nivou.

"Naša stranka, kao što rekoh, ne vidi u tim strankama partnere ni za političku evoluciju nakaradnog ustavnog sistema niti za promjenu socijalnog i ekonomskog ambijenta, a mi upravo to smatramo krucijalnim za izlazak iz ove, de facto, permanentne krize u kojoj tavorimo decenijama. Bilo bi nepametno očekivati da sadašnje loše stanje u zemlji pokušavamo mijenjati s onima koju su do takvog stanja doveli", poručio je Kojović.

Kojovića smo pitali o tome ko treba razmatrati Nacionalni godišnji program u cilju aktivacije MAP-a, odnosno koji saziv Vijeća ministara.

"Ne mislim da je dobro da se tim pitanjem bavi državna vlast na odlasku, ali smatram neophodnim da kandidati za novu, već u ovoj fazi nedvosmisleno potvrde da će se držati ranije donesenih odluka u pogledu našeg pristupa EU i NATO-u. Naša stranka, sasvim izvjesno, neće glasati za predsjedavajućeg i ministre koji ulazak BiH u NATO i EU ne smatraju nultim prioritetom", zaključio je naš sagovornik.